Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Els estudiants tornen a ocupar el rectorat de la UAB cinc anys després

18 Abril 2018 Redacció:



És una "protesta simbòlica" contra el judici a 27 persones per l'ocupació del 2013 i una crida a la participació a la vaga dels dies 25 i 26 d'abril.

ACN Cerdanyola del Vallès .- Els estudiants han tornat a ocupar aquest dimarts el rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es tracta d'una "acció simbòlica" protagonitzada per més de mig centenar d’alumnes, com a acte de protesta quan es compleixen exactament 5 anys de l'ocupació del 2013, que s'ha saldat amb el judici a 27 persones –la majoria estudiants- les quals s'enfronten a penes de presó en el cas conegut popularment com 'Som 27 i més'. "Nosaltres entenem que les ocupacions son una eina de lluita dels moviments socials no constitutives de delicte", han afirmat les Assemblees de Facultat de la UAB. "Amb aquesta ocupació cridem a la vaga dels propers 25 i 26 a la UAB i el dia 26 a nivell nacional amb dues demandes compartides: la rebaixa del 30% de les taxes i l'equiparació de preus de màster i de grau", han afegit, assegurant que "la lluita dels 27 i més” és la mateixa que els mobilitza a ells.
"Una de les mocions que reclamaven que s'apliqués en l'ocupació del 2013 era la paralització de la pujada del 66% de les taxes universitàries que ja ha deixat fora de les aules –com a mínim- un 7% dels alumnes catalans", ha recordat Mariona Motjé, portaveu de les Assemblees de Facultat de la UAB en una compareixença davant els mitjans de comunicació. 

Motjé ha remarcat que la mobilització per reclamar uns preus “més justos per a la classe obrera” segueix activa, i ha destacat que l’ocupació d’aquest dimarts i la crida a la vaga dels dies 25 i 26 vol exigir al futur govern de la Generalitat que materialitzi la rebaixa d’un 30% en les taxes universitàries que ja va aprovar el Parlament.

En paral•lel, les Assemblees de Facultats també fan dues crítiques en clau local adreçades al rectorat de la UAB: denuncien "les llistes negres i l'abús dels sistemes de videovigilància per perseguir estudiants per la seva ideologia" i la presència d'entitats privades al Campus –com bancs i caixes- "que s'han aprofitat de la pujada de taxes i de l'infrafinançament de la universitat per introduir capital privat a la UAB". 

Per últim, els estudiants també emmarquen la seva reivindicació dins la situació política que es viu a Catalunya amb l'aplicació del 155 i la no conformació de Govern. "Amb aquesta situació les nostres demandes nacionals no poden ser aplicades i, per tant, ferm una ferma denúncia a la repressió exercida per l'estat espanyol", ha afegit Motjé.

Crítiques a la Fiscalia

L’ocupació del rectorat ha començat de forma “simbòlica” aquest dimarts a les 11 h i s’allargarà fins demà dimecres a les 14 h, just 27 hores després d’haver iniciat la protesta. A part de les reclamacions en l’àmbit estrictament universitari, els impulsors de la protesta també volen insistir en demanar l’absolució de les 27 persones encausades per l’ocupació del rectorat d’ara fa just cinc anys, la qual va durar un mes sencer i posteriorment va ser denunciada per la Fiscalia.

“Tots estem veient que la Fiscalia funciona de forma indiscriminada contra qualsevol opció contestatària de la societat catalana”, ha etzibat davant el mitjans Josep Galván, un dels encausats, que ha criticat l’actuació del ministeri públic en la causa contra el referèndum de l’1 d’octubre i ha llençat un missatge de “solidaritat”. “Només volem dir que nosaltres som un esglaó més dins una gran cadena d’acusacions anti repressives”, ha afegit.

D’altra banda, Josep Galvan ha senyalat que és “curiós” que ell i 26 persones més siguin les processades en la investigació judicial per l’ocupació del rectorat del 2013, ja que ha recordat que els Mossos d’Esquadra no els van identificar en el moment dels fets, sinó que va ser posteriorment quan se’ls va denunciar. 

Galvan ha recordat que els 27 encausats són de diferents facultats repartides arreu del campus de Bellaterra i ha assegurat que sospiten que formen part de “llistes negres” degut a la seva ideologia i activisme estudiantil. En aquest sentit, ha afirmat que “aquests noms els han tret fruit d’espionatge a persones que no estaven cometent cap delicte o s’han utilitzat els arxius interns de l’Autònoma, que estan protegits per la Llei de protecció de dades”.

El cas dels ‘Som 27 i més’, investigat pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Cerdanyola del Vallès, es troba ara pendent de data per celebrar-se el judici oral. Per als diferents encausats, la Fiscalia demana penes de presó d’entre 11 i 14 anys, multes de 9.500 euros per a cadascun d’ells i també el pagament de 14.000 euros en concepte de Responsabilitat Civil. Estan acusats de delictes de desordres públics, violació de domicili jurídic, danys i coaccions.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès