Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Sabadell impulsa una marca de ciutat per recuperar la seva identitat i orgull i deixar enrere l'ombra de la corrupció

16 Març 2018 Redacció:



S'ha dissenyat un logotip, un símbol i un eslògan identificador que es difondran a través de campanyes de comunicació i d'entitats representatives.

CN Sabadell .- Amb l'objectiu de combatre la pèrdua d'identitat que Sabadell ha patit en els darrers anys després de la desaparició de les antigues fàbriques tèxtils que tant l'havien caracteritzat o d'entitats emblemàtiques com l'antiga Caixa Sabadell, l'equip de govern (Crida, ERC, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell) ha impulsat una nova marca de ciutat. La iniciativa, que també vol desvincular el municipi de la corrupció associada al cas Mercuri, pretén crear un nou relat per reforçar la identitat col·lectiva, l'orgull de pertinença i posicionar la població dins i fora del seu territori. Per fer-ho posa en valor aspectes com el seu dinamisme i diversitat, la seva aposta per l'esport amb motors tan reconeguts com el Club Natació Sabadell, o el seu caràcter passat industrial, que ha estat capaç d'evolucionar apostant per la innovació tecnològica. En aquesta línia s'ha creat un logotip, un símbol i l'eslògan identificador "Sabadell és" que es difondran a través de campanyes de comunicació i d'accions concretes que comptaran amb la participació d'entitats representatives.
Sabadell vol posar punt i final a la seva època més grisa i iniciar una nova etapa en què aquest municipi del Vallès Occidental que en el passat va considerar-se el Manchester català pugui tornar a destacar i a tenir identitat pròpia. Amb aquest objectiu aquest dijous s'ha presentat la nova marca 'Sabadell és', un eslogan que va acompanyat d'un símbol i un logotip que han estat ideats i dissenyats per estudiants de l'Escola Superior de Disseny (ESDi) de la ciutat. A partir de demà mateix la nova imatge ben visible a diversos punts del municipi a través d'una potent campanya de difusió i també es faran accions de difusió en col·laboració amb entitats i associacions locals. 

La tinenta d'alcalde de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez, ha explicat que aquesta nova imatge és el resultat d'un procés de reflexió endegat per l'Ajuntament de Sabadell i dut a terme el darrer any amb la complicitat de molts dels agents territorials. "La ciutat feia anys que no tenia lideratge, havia perdut el seu rumb, ja no és una ciutat industrial, ja no és de serveis, i el que hem fet és iniciar un procés per descobrir què és el que vol ser Sabadell". 

En aquest sentit ha indicat que en aquests mesos, i de la mà de la fundació de l'Escola Superior de Disseny (ESDi), més de cinc-centes persones s'han implicat en el procés de recollida d'informació mitjançant entrevistes, focus grups i enquestes telemàtiques. El resultat d'aquesta feina, en què també han participat els diferents grups municipals al consistori, és un dossier de mil pàgines amb opinions, suggeriments i idees sobre la ciutat, que ha requerit un esforç de síntesi per construir un nou discurs de ciutat.

"Ens vam trobar amb molt de material i vam veure que la idea que les persones que hi vivien tenien de la ciutat era grisa, trista, que havia perdut molt i havia entrat en un procés de decadència però que alhora té vida, cultura, activitat esportiva i molt coneguda en el sector tèxtil", ha revelat Encarna Ruiz, sociòloga responsable de la investigació. Alhora ha remarcat que des de fora del municipi la percepció era molt similar: "La gent la veia com una ciutat amb una trajectòria tèxtil molt que va ser molt important, fins hi tot l'havien anomenat la Manchester catalana, però que a la vegada estava molt malmesa per la corrupció", ha explicat.

En aquesta línia s'ha expressat l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, que ha assegurat que el municipi necessitava "un punt d'inflexió i un nou relat per mirar cap el futur". Ha considerat que la nova marca permetrà a la vila projectar-se i "dir al món que Sabadell és reconeix com a ciutat metropolitana, rural, vallesana, dinàmica, verda, emprenedora i tot això està aglutinat en aquesta nova marca". 

El nou relat

L'anàlisi de les dades recollides ha permès detectar els trets característics de Sabadell i treballar la construcció del nou relat. Han sorgit cinc eixos que recullen les principals fites de Sabadell per als propers anys. El primer dels conceptes clau d'aquest relat és que Sabadell és una ciutat diversa i dinàmica, en constant moviment, implicada en el progrés. El segon dels àmbits que la caracteritzen és que aposta per l'esport, ja sigui popular o d’alta competició i, també, per la cultura, amb nombroses entitats de música, teatre i arts escèniques en general, que ja porten la ciutat al món.

El tercer eix fa referència a la innovació, atès que Sabadell s'ha distingit per ser una ciutat industrial que sempre ha comptat amb la innovació tecnològica, aplicada fonamentalment en la indústria tèxtil, però també en forma d'investigació en diferents àmbits, com la sanitat o el disseny. Ara, a més, la ciutat aposta per la tecnologia com un instrument bàsic en la seva projecció de futur com a ciutat Smart.

El quart dels eixos del nou relat és que Sabadell aspira a ser una ciutat sostenible, amb un rodal verd, zones urbanes i respecte al medi ambient. Per últim, el darrer dels eixos ens mostra que també és diversitat i integració. 

El símbol de la nova marca són quatre requadres de diferents colors: vermell, groc, verd i blau, que juguen amb les referències a la bandera catalana i la de la localitat. De la seva banda, l'eslògan 'Sabadell és', reforça la presència territorial i es pot adaptar a qualsevol àmbit de la ciutat.

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental


Etiquetes relacionades:

Guia comercial del Vallès