Diari digital del Vallès Oriental i Occidental 

Temps ara
Weather Icon
( - )

Sabadell comença a definir el nou Pla Director de la policia amb el malestar de gran part del cos encara sobre la taulaEl document, que apostarà per una policia més proactiva i propera i contempla l'ampliació del cos amb 40 nous agents, s'hauria d'aprovar aquest 2018.

ACN Sabadell .- L'Ajuntament de Sabadell ha presentat a l'oposició i als representants sindicals de la Policia Municipal, les línies mestres del nou Pla Director del cos. El document, que no estarà enllestit fins el proper estiu, apostarà per una policia "més proactiva i propera" i contempla l'ampliació del cos amb 40 nous agents. la previsió és que s'aprovi aquest 2018. Aquest Pla Director arriba després de mesos de desavinences i distanciament entre els representants municipals i gran part dels membres del cos. Els policies reclamen més recursos personals i materials i denuncien que l'aposta per la proximitat ha repercutit negativament en la resta de torns. Ara, amb el nou pla sobre la taula, ambdues parts tornen a apropar postures. Amb tot, els agents recorden que es tracta "d'una declaració d'intencions" i que fins que el document no estigui enllestit no podran valorar si realment dóna resposta a les seves necessitats reals.
En un comunicat de premsa, l'executiu local ha anunciat que la Policia Municipal de Sabadell es dotarà aquest any d'un Pla Director "que recollirà les mesures per transformar el cos en un servei molt més eficient i que respondrà a un model de seguretat local compromès amb la ciutat, proper a la població i més proactiu que reactiu". 

El document tindrà un període d’aplicació fins al 2020 i donarà continuïtat a la reestructuració i creixement de la plantilla iniciats l'any 2016. L'objectiu és que el cos, que avui en dia disposa de 235 agents, arribi a la xifra de 275 efectius el 2020. En aquests sentit els responsables municipals han indicat que l'ampliació de la plantilla sumada a les substitucions per jubilacions previstes fins al 2025 comportarà la incorporació de 125 agents nous.

Amb la renovació de la plantilla, "tindrem una gran oportunitat per transformar la Policia Municipal en un cos modern, d'acord amb un model de seguretat local que tendeix a la prevenció i no a la reacció, proper a la població i sensible a les problemàtiques de la nostra ciutat", ha assenyalat el regidor de Seguretat i Prevenció, Lluís Perarnau.

Metodologia innovadora

La metodologia per fer el Pla Director és innovadora, amb la incorporació d'elements de participació ciutadana que enriquiran l'anàlisi prèvia de la realitat del cos i que ha d’aportar els punts forts i les potencialitats a desenvolupar en el futur, així com els aspectes que cal millorar.

Es faran entrevistes sobre la percepció del cos i sobre el model de seguretat entre les entitats ciutadanes i associacions veïnals. La primera fase d’elaboració del document ja ha començat, i està dedicada a fer la diagnosi del servei. Seguidament s’iniciarà un període d’identificació de punts forts i oportunitats de millora i es recollirà la visió tant interna com externa. Aquesta fase finalitzarà amb la formulació de propostes i accions. Finalment, durant aquest any es redactarà i aprovarà el Pla Director.

Com a eina que complementarà el pla, s'ha encarregat un estudi de clima laboral. L'objectiu és conèixer la percepció sobre l'entorn laboral del personal de la Policia, els índexs de motivació i satisfacció i identificar punts de millora i àrees critiques.

Per elaborar l'estudi es farà un enquesta anònima i confidencial entre el personal de la Policia Municipal, basada en el model EFQM d'excel·lència (Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat) i que proporciona un millor autoconeixement de les organitzacions. Una part de l'enquesta, a més, incorpora preguntes per conèixer l'índex ètic de l'organització i la percepció sobre realitats com ara l'homofòbia, la xenofòbia, o la discrecionalitat en la presa de decisions.

A més, els resultats seran objecte d'un procés de benchmarking (comparació) amb altres organitzacions i empreses que han fet estudis de clima laboral similars, per poder mesurar i avaluar les dades obtingudes.

Sindicats a l'espera de més concrecions

La proposta ha estat rebuda amb certa reticència entre els representants de la Policia Municipal. S'han mostrat disposats a col·laborar i han celebrat que l'executiu hagi posat fil a l'agulla per desenvolupar aquest document. Amb tot, han recordat que el ple va acordar tirar-lo endavant l'any 2016. "Feia temps que l'esperàvem perquè estaven obligats a fer-lo perquè és un compromís amb els regidors del ple", ha recordat el portaveu del Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM-Cat) de l'Ajuntament de Sabadell, Xavier Bartolí.

Amb tot, ha advertit que el document que aquest dilluns els han presentat "és una declaració d'intencions" i que pel moment no concreta "el model policial, de quina manera, quants efectius i com es farà", apunta Bartolí.

Respecte l'estudi de clima laboral que també es farà ha dit que confia que s'acabi aplicant i que no acabi sent un informe "que es guardi en un calaix". 

Tot plegat té lloc quan fa tot just una setmana els representants del cos van denunciar que no havien pogut atendre un accident al centre de la ciutat a causa de "la manca d'efectius" i la "precària" situació que viu el cos. L'Ajuntament va assegurar que la patrulla que es desplaçava al lloc dels fets va arribar més tard del previst perquè va haver d'intervenir en un altre succés a causa de les condicions climatològiques. 

PuntVallès: Diari Digital Comarcal del Vallès - Notícies d'última hora del Vallès Oriental i Occidental

L'alcaldessa de Sant Cugat encapçalarà una candidatura ciutadana sobiranista de cara a les Eleccions Municipals de 2019

Carmela Fortuny liderarà un projecte que inclourà representants de la societat civil i diverses entitatsL'alcaldessa de S...

Sant Cugat del Vallès frena la licitació de l'aigua i estudia la viabilitat de municipalitzar el servei

L'actual contracte amb Sorea finalitza el juny de 2019   L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha aturat el p...

Sant Cugat rebutja condemnar l'atac d'Arran a la casa del jutge Pablo Llarena

El PP i Cs han presentat una moció que titlla de "menyspreable" que es "minimitzin i justifiquin" uns fets comesos "de mat...

Torra demana a l'Estat un diàleg "sincer" i no de "fotografia" després de la petició de reunió de Pedro Sánchez

Mauri demana una resposta "intel·ligent" i amb la "no violència com a bandera" a la "provocació" de po...

Jordi Turull necessita Glucosa a causa de la Vaga de Fam

Jordi Turull i Jordi Sánchez avui compleixen l'11è dia de Vaga de fam. Els dos Jordis, han perdut ja 5 quilo...