Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Maria Aspa, de la Garriga a Noruega


9 Juliol 2021 Redacció: Andrea Rodriguez

Imatges: cedides

Població: La Garriga


La Maria Aspa, de La Garriga, fa cinc mesos que està vivint a Noruega. Tenint un inici una mica d’incertesa, la Maria està instal•lada i treballant a aquest nou país. Coneixem la seva història i el motiu pel qual va decidir viatjar fins a Noruega. 

Per quin motiu vas decidir viure a fora? 

El motiu el qual em va fer viatjar fins a Noruega era principalment per buscar noves opcions pel que fa al nivell laboral. 

Jo no he marxat sola, la meva parella també ha vingut i estem els dos instal•lats a Noruega actualment. 

Ell va poder trobar feina just abans de marxar a Noruega, però jo en canvi, un cop allà a Noruega,va ser quan vaig decidir buscar.

Com ha estat l’adaptació a un nou país?

Al principi, entre la il•lusió i les ganes d’un canvi d’aires tot era fascinant, però amb el pas dels dies et trobes que et costa fer amics, l’idioma és un obstacle molt gran i el temps allà tampoc acompanyava. 

Aquest potser ha estat l’obstacle més difícil a superar, ja que sempre al principi et pots arribar a plantejar el per què has marxat. Però després de passar la fase d’adaptació ja no ho penses més. 

És cert que just en el moment d’arribar a vegades tens ganes de tornar a casa teva amb els teus, però jo des d’un principi ja anava mentalitzada que això podria passar i sabia que no havia de tornar. Havíem decidit marxar i no podiem tornar només arribar.

Ara mateix estic molt adaptada i molt contenta d’haver pres la decisió. En aquests moments estem en una bona situació, ens falta instal·lar-nos al 100% però de moment no anem malament.

A on t’allotjaves? Us van ajuda a buscar un pis?

Cinc mesos enrere la meva parella va aconseguir una feina a Noruega, i justament l’empresa és la que el va ajudar a trobar un pis aquí. 

Actualment és el pis on estem instal·lats els dos.

Amb quines dificultats t’has trobat a Noruega?

L’obstacle principal amb el que m’hi he trobat un cop a Noruega ha estat, en el meu cas, l’idioma. La dificultat a l’hora d’expressar-se amb l’altre era el que veia com a obstacle en un principi. La comunicació és la base de tot i de tothom, i jo al principi aquesta base no l’acabava de dominar al 100%. 

No obstant, ara ja és diferent. 

El segon obstacle, molt important també, és que com fa només cinc mesos que vam decidir deixar-ho tot i anar a Noruega la pandèmia dificulta tornar a casa nostra quan vulguem. No podem tornar quan voldríem. 

Fa relativament poc que vam decidir anar a Noruega i la pandèmia és un dels factors que actualment hem de tenir en compte. És un obstacle que encara no s’ha superat. 

Què és allò que t’emportes de l’experiència? 

Viure fora és una experiència molt radical que suposo que depèn molt de la persona i en el moment en en el qual es trobi. En el meu cas, com que porto relativament poc temps fora de casa diria que m’ha aportat, sobretot, molta fortalesa mental i capacitat de resiliència. 

També, a nivell laboral, fa poc que m’he incorporat a la vida laboral però haig de dir que els horaris de treball i les condicions en les que estic aquí a Noruega són fantàstiques. Estic molt satisfeta de tot el que he viscut de moment aquí.

Tens pensat seguir endavant i visitar un altre país?

En aquests moments la meva prioritat i la meva intenció és establir-me definitivament aquí a Noruega. 
De manera que vull aconseguir trobar una feina fixa i també poder venir fins a Catalunya sovint per així visitar la família i els amics.


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès