Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Agustín Soto, Granollers i Sud-àfrica


23 Març 2021 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Granollers


L'Agustín Soto, un granollerí de 44 anys va decidir fa uns anys donar-li un canvi a la seva vida. Degut al seu treball es va embarcar en un nou projecte a Sud-àfrica. Coneixem la seva història i com ha estat la seva experiència

  • Per quin motiu vas decidir viure fora?

El motiu es produeix l'any 2014 quan part del meu equip aconseguim muntar una planta de l'empresa Alpla a Sud-àfrica. Aleshores, en aquell moment jo vaig haver d'anar allà durant dos mesos i mig. No obstant, el temps que vaig estar-hi vam aconseguir crear un vincle molt fort entre l'equip i la planta d'allà a Sud-àfrica. 


Després d'estar dos mesos i mig a Sud-àfrica el 2014, dos anys després, al 2016, vaig haver de tornar per donar suport al projecte que teníem en mans i cap a finals del 2017 em vaig traslladar a Johannesburg, una ciutat de Sud-àfrica, amb un contracte de tres anys. Vaig tornar fa dos mesos i mig aquí a Granollers. 

  • Per què vas decidir anar a Sud-àfrica?

Tot va sorgir arrel del projecte que tenia en mans el director de la planta d'Alpla a Johannesburg, en Javier Delgado. Ell va ser qui va confiar en mi per portar a terme aquest projecte que em posava a prova, tant a nivell professional com personal.


Era un repte que jo el volia fer i tenia moltes ganes de fer-lo. A més, anar a Sud-àfrica em semblava un país molt atractiu.

  • Com va ser el procés d'adaptació a un nou país?

. A més, la seva història està molt marcada per l'Apartheid, que va acabar sobre els anys 90, i es poden veure les conseqüències que ha causat aquest fet.


En tot moment m'he sentit molt acollit per la societat d'allà. Tenien molta curiositat sobre la vida que feia jo a Espanya i volien saber totes  les tradicions d'aquí. 


Vivia a Johannesburg, una ciutat de Sud-àfrica on la seva àrea metropolitana supera els 5,5 milions d'habitants i on el tema de la seguretat es veia molt malmès. Johannesburg per mi és com la ciutat de les oportunitats. No obstant, també es veu d'una manera molt clara la desigualtat de la ciutat, ja que hi ha barris molt rics i d'altres on veus com la gent viu en la pobresa absoluta, els anomenats "townships".


També, al ser una ciutat tan gran, en moments puntuals on tothom entra o surt de treballar, recomano una planificació abans, ja que sinó es fa impossible arribar a temps al lloc de destí. 


Un cop em vaig instal•lar, tenia una rutina molt marcada. M'aixecava molt d'hora, cosa que allà era normal, sobre les 4.30h del matí per estar al gimnàs a les 5.00h. Potser sembla massa d'hora, però quan jo arribava ja hi havia una cua de 10 a 20 persones per entrar. Després menjava a les 12.00h i sopava entorn les 20.00h. Un canvi d'horaris i rutina que en cap moment em va costar, ja que em sentia molt bé amb el nou horari que havia de fer. 


Pel que fa al menjar, els sud-africans són, en general, molt carnívors. He de dir que la carn de vaca, acompanyada amb un bon vi, era un dels menjars que més m'agradava d'allà. 

  • A on t'allotjaves? Et van ajudar a trobar un pis o el vas buscar tu sol?

Durant el primer any i mig d'arribar a Sud-àfrica vaig allotjar-me a un hotel. Després, vaig decidir per llogar un apartament on vivia amb un company, en Josep, de Barcelona. Ell sabia quina era la millor zona i aquella que estigués més ben comunicada, de manera que en Josep va ser qui va decidir el pis. Just el que vam agafar es trobava a 20 minuts del treball i 20 minuts de l'aeroport. 


Ens trobàvem en un apartament dins d'un complex comercial, molt còmode la veritat. Només agafant l'ascensor podia anar directament a restaurants, cinemes, botigues, gimnasos... Ha estat molt pràctic, sobretot en el moment de fer la compra i pujar-la per l'ascensor i posar-la a la nevera. 

  • Amb quins obstacles t'has trobat?

El principal obstacle ha estat l' idioma. Sobretot en el moment de no poder expressar-te amb claredat, cosa que a mi em creava molta frustració. Amb el temps, no obstant, t'adaptes millor i ho acabes entenent tot i podent entrar a les converses dels companys. 

  • Què t'ha aportat viure fora?

En primer lloc, millorar el meu "anglès". També, el fet de viure fora comporta compartir temps amb persones que tenen una visió de la vida completament diferent a la teva i t'enriqueixes de la visió dels altres.


A nivell professional, a Sud-àfrica m'he exposat a situacions que aquí a Espanya no hagués tingut l'oportunitat i l'empresa m'ho ha valorat d'una manera molt positiva. 


Encara que Sud-àfrica sigui un país espectacular, amb els seus safaris, les seves zones de muntanya verda, les grans extensions de cultiu, les platges espectaculars... He de dir que quant més viatges, més t'ha n'adones que som privilegiats per viure on vivim. 


Coses tan simples com caminar tranquil pel carrer, córrer sense estar preocupat per la teva seguretat, tenir un bon accés a la sanitat, gaudir del clima o la gastronomia són coses que allà no tenia.

  • Per quin motiu vas decidir tornar?

Estic casat i des d'un principi la meva anada a Sud-àfrica tenia data de tornada. Estic molt content d'estar a casa amb els meus. 

  • Tens pensat fer un altre viatge?

Actualment no el veig ni a curt ni a mig termini. L'experiència ha estat molt bé però actualment vull estar a prop de la meva família i els meus amics. 
 

............................................

ENTREVISTA PATROCINADA PER ARTIS CLÍNICA DENTAL (SABADELL)

ARTIS CLINICA DENTAL SABADELL


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès