Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Joan Creus, ex vicepresident i candidat a la presidència del CF Mollet


29 Març 2022 Redacció: Yaiza Miranda

Imatges: Raquel Duro

Població: Mollet del Vallès


“Potser s'havia incorporat un nou coordinador o algun nou fitxatge i ens assabentàvem quan ja estava dins. La falta d'informació és el que ha creat aquest malestar” 

Joan Creus és una persona que porta vinculada al CF Mollet tota la seva vida, primer com a jugador, després com a entrenador i, finalment, com a membre de la Junta Directiva del club. Recentment, el Mollet va anunciar la convocatòria d'unes eleccions per a reanomenar la figura del president i Creus, com a membre de la Junta, va presentar la seva sol·licitud i candidatura. La notícia, però, no ha estat el motiu de les eleccions sinó tot l'enrenou que s'ha generat a partir d'aquestes i les conseqüències que han tingut amb les figures directives. 

Tot va començar al mes de febrer, quan el Mollet feia pública la convocatòria de les eleccions. Joan Creus i Jordi Candela (fins aleshores, el president del club) van ser els dos candidats que van postular a la presidència. Després de presentar els documents, la Junta Electoral va informar Creus que la seva candidatura quedava descartada. Els motius? No haver presentat les firmes ni els números de DNI dels socis. Segons informa Joan Creus, als estatuts del club no hi figura en cap lloc que aquesta informació s'hi hagi d'incloure. Així i tot, el candidat presenta, de nou, una segona candidatura, però el club la torna a tirar enrere. A partir d'aquest moment el molletà i la junta electoral del CF Mollet comencen una disputa, i tal és la seva magnitud, que la Federació Catalana de Futbol ha d'intervenir. Es posen en dubte la transparència, els processos i la forma en què s'han organitzat les eleccions. Hi ha certes incongruències que porten a Creus a reclamar a la FCF la manera en la qual s'està fent la gestió. L'entitat federativa revisa el cas i, finalment, atura el procés per demanar al CF Mollet la presentació de tots els documents relacionats amb la convocatòria i la posada en marxa de les eleccions. Finalment, la Junta Electoral presenta públicament la seva dimissió el dia de les eleccions.

Quan i com entres al CF Mollet?

Jo soc de Mollet i vaig començar a jugar al club des de ben petit, amb 5-6 anys. Després em vaig treure el carnet i vaig iniciar la meva etapa com a entrenador al Mollet. Uns anys després, cap al 2016, l'antic president, Feliu Tura, em va proposar entrar a la Junta Directiva, on hi he estat fins aquest any. 

En els darrers anys vaig arribar a ser vicepresident esportiu, però els darrers 2-3 mesos em van passar a vocal sense informar-me i, arran de la proposta d'unes eleccions avançades amb les quals no hi vaig estar d'acord, va ser quan vaig presentar la meva dimissió i la candidatura per ser president. 

Com arribes a saber el pas de ser vicepresident a vocal? Et vas adonar d'un dia per l'altre?

Jo me n'adono en el moment que decideixo presentar la meva dimissió. En mirar la Federació gestionar la candidatura a les eleccions allà hi figurava com a vocal.

Com era la situació administrativa del Mollet abans de la teva marxa?

La situació fa uns anys era molt bona. Tot es parlava i es feia a través de reunions amb la Junta Directiva. Fa cosa d'any i mig va ser quan la situació va començar a trastocar-se, coincidint amb l'entrada de l'Oriol Olivé al club. Ell es va fer càrrec, pràcticament, de tot i va suspendre tots els projectes esportius que n'hi havia per aquesta i per la pròxima temporada.

Quin és el teu objectiu com a possible futur president? 

El que vull fer és una auditoria econòmica per saber l'estat del club. Des d'abans de l'inici de la covid-19 no se saben els moviments econòmics que s'han fet i s'ha de veure com està el club el dia d'avui i què s'ha fet i que no. A partir d'aquí, el que per mi és el més bàsic és fer una baixada de les quotes del futbol base perquè amb els recursos i suports de patrocini que tenim es pot fer una rebaixada de100 euros. També tenim un projecte esportiu per què les categories 'A'(infantil, cadet, juvenil...) estiguin a la màxima lliga i que la resta d'equips estiguin entrenades per gent del club amb els seus respectius carnets.

Quin diries que és el problema principal de la Junta Electoral? 

La poca transparència. El que no pot ser és que una persona de fora entri i faci i desfaci 'en petit comitè' sense informar a la resta del que es fa o del que està plantejat fer. Potser s'havia incorporat un nou coordinador o algun nou fitxatge i ens assabentàvem quan ja estava dins. La falta d'informació és el que ha creat aquest malestar. 

Quan et presentes com a candidat a la presidència descarten la teva sol·licitud i accepten la de Jordi Candela, el que era el president fins al moment. El motiu amb el qual ho justifiquen és que estava fora de termini. Realment va ser així?

El que diuen no té sentit. Hi ha unes declaracions recents de Jordi Candela a 'Ràdio Mollet' on reconeix que la candidatura que jo presento, la primera, és vàlida, però que per ètica hauríem de posar les firmes i els números del DNI.

Així que realment la candidatura que vam presentar és bona, i als estatus ho deixa ben clar.

“Hi ha unes declaracions recents de Jordi Candela a 'Ràdio Mollet' on reconeix que la candidatura que jo presento, la primera, és vàlida”

Llavors per què s'ha de fer una altra candidatura?

La Junta el que fa és entregar-me tres dies més per "poder presentar la candidatura ben feta" segons ells, no segons els estatuts. Nosaltres la presentem, però ens veiem obligats a retirar dos noms de l'antiga candidatura per què aquestes persones havien estat cohibides per (Jordi) Candela i un directiu a través d'una trucada. Aquests dos socis em van informar de la situació i van al·legar que no volien problemes. Vam presentar la nova candidatura amb dos socis diferents i ells no la van acceptar en considerar-la indeguda, però als estatus no marca en cap lloc que no es pugui ampliar ni modificar la candidatura quan hi ha una pròrroga de temps.

Però si als estatus no hi apareix, en què es basa la Junta?

Ells consideren que tampoc estàbé. Això m'ho prenc com una presa depèl. Nosaltres ens regim pel que surt als estatuts; ens els llegim, els mirem i ho presentem tal com hi figura allà. Ells esperaven unes eleccions tranquil·les, on no es presentés ningú i guanyar.
 Nosaltres hem buscat unes eleccions democràtiques i transparents perquè les guanyi qui el soci vulgui, però sembla que per una cosa o una altra això no interessa.

Vas reclamar el procés de les eleccions a la FCF i, aquesta, va dictar a favor del teu recurs i va aturar-les fins a la presentació de 'x' documents per part de la Junta Electoral. Com es dona aquesta situació?

Vam veure que hi havia moltes irregularitats quant al tema de la candidatura i per la Junta Electoral. S'havia de fer un sorteig entre els socis perquè fossin els membres de la Junta, no va ser així, va ser escollida a dit amb els amics de l'Oriol (Olivé) i així ho han reconegut i per això la Junta Electoral ha dimitit. 

No hi va haver un possible diàleg previ abans de recórrer i ficar a la Federació per entremig? 

Jo vaig parlar amb el secretari del club, amb qui tinc una gran amistat des de fa anys, per seure'ns a parlar i ell ho ha transmès al Jordi (Candela) i a l'altra candidatura, però ells han estat els que s'hi han negat i els que no han volgut cap mena de diàleg. Fa poc se'ls va proposar de fer un debat entre ell i jo per parlar, fos en públic o en privat, i tampoc han volgut. 

Has manifestat a les xarxes socials que el club no disposa d'alguns dels documents i es menciona, fins i tot, la possible falsificació d'aquests papers. No és possible que la Junta aporti els documents davant el reclam de la FCF?

No sé el que hauran presentat ells, però hi ha coses que no les poden presentar perquè no les han fet o no les han fet bé. Si la Federació ho demana, és per què tampoc ho veu clar. No sé què han presentat, però ho veurem aviat.  

No saps si han presentat documents vàlids? 

Jo només sé el que ells han fet públic amb l'informe del punt número 6, l'últim punt de la Junta Electoral on se'ls demanava la informació en relació amb tot el procés. En aquest document es presenta tot el que ha passat i la dimissió de la Junta Electoral i és el que ells van fer arribar a diferents mitjans de comunicació a Mollet i als voltants. 

Finalment, i segons han manifestat, la Junta Electoral ha dimitit en concepte" de posar en dubte l'honorabilitat i dignitat democràtica, fins al punt de menysprear-nos i desqualificar-nos per diversos mitjans". Com qualifiques aquesta acció? 

La Junta Electoral s'ha pres malament el fet que jo digui que van ser posats allà ha dit. Vaig fer públic uns actes d'amiguisme entre ells i l'Oriol Olivé que no veia justos i davant d'una injustícia.

Has arribat a un acord amb la plataforma “Salvem el Mollet”. Quina és la finalitat? 

Un dels membres és l’expresident Feliu Tura, amb qui tinc molt bona relació. Després de la presentació de la meva candidatura, la plataforma es va posar en contacte amb mi i em va oferir ajuda amb el suport i la candidatura. Jo hi estic d’acord en rebre’l, però amb la condició que, si nosaltres guanyem, ells retirin la denúncia que tenen en contra del club i ells ho accepten. Jo el que vull és que aquest mal rotllo que hi ha entre la plataforma i el club s’acabi i que hi  hagi unitat.

“Tota aquesta situació em sap greu, però crec que el que ningú acceptaria és tenir i viure injustícies” 

Què passarà ara amb la dimissió de la Junta? Com seguirà el procés a partir d'ara?

N'hi ha dues opcions: la primera, que la Federació ens validi una de les candidatures que vaig presentar; o bé, la segona, que tot el procés comenci des de zero. El que poso en dubte és que invalidin els documents que jo he presentat o que no hi hagi eleccions, perquè no hi ha per on agafar-ho.

El que passa és que ara no hi ha Junta Electoral, s'ha de formar una nova tant si es fan les eleccions com si no. Jo crec que s'haurà de fer tot de zero.

Jordi Candela és una víctima de tot l'escàndol mediàtic que s'hi ha produït o forma part de tot l'enrenou? 

Jordi Candela és una víctima. Amb ell ens coneixem d'ençà que jo era jugador, he tingut una relació excel·lent durant tots aquests anys i quan va entrar l'Oriol va canviar tot. Ell és una molt bona persona, i de tan bo que és s'ha deixat influenciar.

La relació que tinc amb l'Oriol Olivé ve de fa anys, quan ell formava part de l'EC Granollers i jo era entrenador, però quan em va trucar Tura per tornar al Mollet i li vaig comunicar no li va agradar gaire. Després ell em va quedar a deure els últims dos mesos que vaig formar part del Granollers i ja va començar la mala relació. Quan ell es va voler incorporar al Mollet dins de la gestió directiva jo vaig votar que no i, a partir d'aquí, ha anat a putejar-me, per dir-ho ben clar i català.

Ha afectat el procés al club o als jugadors? 

Jo crec que els jugadors van a part, no els afecta. Però el que sí que ho fa és la gestió de l'Olivé cap a ells. L'any passat va ser la primera temporada que ell va ser-hi i gràcies a la normativa imposada per la covid, la FCF va decidir que no hi hagués descensos i gràcies a aquesta decisió es van salvar moltíssimes categories del club. La gestió i la feina estaven mal fetes. Aquest any, traient el primer equip i el juvenil 'A', la resta de categories està fatal. El cadet està per baixar, l'infantil 'B' de preferent es perdrà, el juvenil 'B' de preferent està en posicions de descens... La gestió del club està sent molt dolenta. Tot el que està fent ell com a director esportiu, com a vicepresident i com tot, perquè tot ho manega ell, està sent dolent i al final de temporada es veurà tot aquest resultat.

Aquest és un espai per a tu. 

El que he volgut des d'un primer moment és que hi hagin unes eleccions transparents i democràtiques ben fetes. Si guanyava, guanyava i, si no, doncs feia un pas al costat. Tota aquesta situació em sap greu, però crec que el que ningú acceptaria és tenir i viure injustícies. 

 


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès