Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Jaume Fort, director del 25è Mundial Femení d'Handbol


30 Juny 2021 Redacció: Marta Olivé

Imatges: Raquel Duro

Població: Granollers


Del 2 al 19 de desembre, Llíria, Castelló, Torrevella, Barcelona i Granollers acullen el 25è Campionat del Món d’Handbol Femení. Un Mundial que la Federació Espanyola de Balonmano ja ha començat a promocionar i del qual Granollers és la seu de referència. La mascota de la selecció espanyola femenina del Campionat del Món, una linx que porta per nom Lola, va visitar la ciutat vallesana i va ser l’encarregada de fer el servei d’honor en el partit del KH-7 BM Granollers i el Super Amara Bera Bera.

Suposo que no ha de ser fàcil organitzar un esdeveniment així en temps de pandèmia...

No està sent gens fàcil perquè hi ha molts temes a tenir en compte i la pandèmia també té un clar impacte sobre el pressupost previst per a l’esdeveniment. Per exemple, afecta molt l’entrada d’ingressos per taquillatge i també hem de tenir previstos varis escenaris en funció de les restriccions que podrem tenir o no el proper mes de desembre.

 

Més enllà dels aspectes relacionats amb la Covid-19, quins són els principals reptes que teniu per davant com a organització?

El principal repte està ja en organitzar un campionat del món perquè els estàndards de qualitat que et demanen a nivell de la Federació Internacional són molt alts. Per tant, complir-los requereix un gran esforç per part de les entitats i del comitè organitzatiu.

A més, per primera vegada el mundial comptarà amb la participació de 32 equips, així que cal un engranatge molt ben treballat perquè no falli res i la competició tingui lloc sense problemes. I per últim un altre aspecte clau és que en motiu de la competició també s’estan portant a terme un seguit de millores en el condicionament dels pavellons que l’acolliran, mentre que també hem de tenir en compte que les seus també patiran un trasbals important durant el Mundial i això cal tenir-ho en compte i organitzar-ho bé.

 

Entrant ja a nivell esportiu, quines creus que seran les seleccions que marcaran la pauta en el proper mundial?

Com a tècnic he estat fins fa pocs mesos treballant per a la Federació d’Handbol de Romania i, per tant, conec molt bé a les seleccions que formaran part del mundial. Amb això, considero que hi ha un grup de seleccions, amb Noruega un pèl per sobre de la resta, que estaran segur a dalt de tot de la classificació: Rússia, França i Dinamarca.

A continuació citaria un altre grup molt ampli que també pot fer moltes coses bones amb seleccions com Espanya o Holanda. Però també cal dir que en l’últim campionat d’Europa Croàcia va fer un gran paper i va aconseguir la medalla de bronze, així que mai se sap.

Esportivament serà un mundial molt obert perquè també hi ha equips com Montenegro, Corea del Sud o fins i tot el Brasil que es poden plantar als quarts de final o fins i tot lluitar per les medalles.

 

Un mundial que també serà un gran aparador per potenciar l’handbol femení. Com ho valores?

Parlant en clau de l’handbol català és una gran bona notícia i, com a president de la Federació Catalana d’Handbol, ser el director del mundial em fa molta il•lusió perquè serà una gran manera de popularitzar l’handbol femení.

 

Quina és la situació d’aquest handbol femení a Catalunya?

Doncs a dia d’avui un terç de les llicències que tenim són femenines. Sí que han augmentat lleugerament durant els darrers anys, però també ho han fet les masculines, així que un dels nostres grans objectius com a federació passa per trobar més jugadores i més dones implicades en aquest esport com entrenadores, delegades...

 

I tot això en un bon moment de l’elit de l’handbol femení.

Sí, perquè comptem amb dos equips catalans a la màxima categoria, com són el Granollers i el Sant Quirze, a més del segon equip a la Divisió de Plata. Amb aquests equips femenins competint en les categories de referència serà més fàcil que les joves jugadores trobin referents per seguir motivades per a la pràctica de l’handbol.

En paral•lel, estem treballant amb la xarxa de televisions locals perquè es vagin movent una sèrie de micro continguts sobre handbol per poder arribar a totes les llars catalanes. Un altre aspecte que posarem en marxa al juliol serà la plataforma del voluntariat.


Ens podries dir algunes de les jugadores a les que haurem d’estar atentes durant el Mundial?

De Noruega destacaria sobretot a la Veronica Kristiansen, una gran central i que brilla en la direcció de joc i per la seva capacitat de prendre decisions, així com la Katrine Lunde. Destacaria també a la francesa Estelle Nze Minko, les russes Yulia Managarova i Daria Dmitrieva i, de la selecció espanyola, la Silvia Navarro i la Carmen Martín.

Espero que també hi hagi jugadores catalanes que facin un gran paper al Mundial!

 

Per últim, i amb el Mundial com a teló de fons, quins objectius us heu marcat des de la Federació Catalana d’Handbol de cara al futur?

Actualment tenim unes 14.000 llicències, amb un creixement petit de temporada a temporada però també constant i que ens agradaria que fos més gran. Per tant, un dels nostres grans objectius és aconseguir més practicants d’aquest esport.

A partir d’aquí, des de la Federació estem fent una ronda de reunions amb tots els clubs catalans per tenir els seus inputs i saber on hem de posar el focus de cara als propers anys i, amb això, dissenyar estratègies de promoció. De moment, el fet d’haver pogut mantenir la competició aquesta temporada ja ha estat un regal i ens reafirma en la postura que vàrem tenir de seguir competint i esponjant els partits.

 

 

Aposta per un Palau d’Esports renovat i eficient energèticament

Com explicava en Jaume Fort, un dels principals reptes del Mundial passa per l’adequació de les seus per adaptar-se als exigents estàndards de la Federació Internacional d’Handbol.

En el marc del pla d’adequació i millores per a la celebració del Mundial, el Palau d’Esports de Granollers ja ha estrenat un nou paviment homologat per a la pràctica de l’handbol, amb un acabat sintètic en tota la superfície. La instal·lació ja disposa, també, de les noves grades retràctils automatitzades que permeten guanyar dues noves pistes d’handbol. Les noves grades han tingut en compte les mesures de seguretat i recomanacions de distància social que ha de mantenir el públic per prevenir el contagi de la Covid-19. Així, s’han redimensionat les grades respecte del projecte inicial i, per tal de mantenir el nombre d’espectadors, s’ha decidit ampliar una fila de seients al nivell inferior. El Palau de Granollers mostra una nova imatge i l’aposta immediata passa per fer un salt endavant cap a la sostenibilitat. Així, és previst que hi hagi una instal·lació fotovoltaica a la teulada de l’olímpic que permeti que tota la instal·lació elèctrica es renovi i tingui un nivell d’autoconsum superior al 90%. Unes inversions d’1,5 milions d’euros que faran del Palau d’Esports, construït per a la celebració de les Olimpíades de Barcelona’92, una instal·lació excepcional per a la ciutat.

El terreny de joc es prepara; la ciutat, també.


 


Guia comercial del Vallès