Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Entrevista a UPC EcoRacing, estudiants de l’ESEIAAT - UPC


8 Gener 2020 Redacció: Marc Atanasio

Imatges: cedides

Població: Terrassa


“És increïble poder viatjar pels millors circuits del món amb un cotxe fabricat per nosaltres mateixos”

L’UPC ecoRacing és un equip d’investigació tecnològica formada per estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrials, aeroespacial i audiovisual de Terrassa (ESEIAAT UPC). El seu objectiu principal és el de desenvolupar tecnologies innovadores dins de l’àmbit de l’automoció sostenible. Enguany ja celebren els 10 anys des de que van iniciar un projecte de creació d’automòbils monoplaces amb la finalitat de participar en els esdeveniments de la Formula Student, un campionat a escala mundial de cotxes fabricats per estudiants. En aquestes competicions internacionals d’enginyeria, els equips de les millors universitats competeixen entre ells seguint un reglament tècnic. 

Al 2014 es va dissenyar un nou monoplaça totalment elèctric amb el qual es va competir en la Formula Student Italy, on l’equip va mostrar el seu bon nivell després de quedar campió. A més, a l’any següent es va completar la fase de construcció del primer monoplaça de l’estat 100% elèctric amb tracció a les quatre rodes (EcoRZ 2015) i va participar a les 3 competicions més importants d’Europa (Silverstone, Itàlia i Montmeló), amb bons resultats. A més, al 2016 l’UPC ecoRacing també va aconseguir el premi al cotxe més eficient de la competició (Most Efficient Car Award). Per últim, aquest estiu han estat l’únic representant català a les màximes competicions internacionals (Holanda, Hongria, Alemanya i Espanya) amb l’EcoRX 2019, on van poder competir amb les millors universitats del món en l’àmbit de l’enginyeria.

EcoRacing-Terrassa


-    Com i quan va sorgir aquest projecte?
Doncs, aquest projecte va començar a veure la llum al 2008, quan un grup d’uns quants estudiants van començar a investigar en aquest camp i van veure que tots tenien ganes de fer un cotxe i es van ajuntar per treballar conjuntament. Llavors, des del 2008 fins al 2012 es va desenvolupar l’EcoR2, que va ser el primer vehicle híbrid de tot l’estat i va competir els anys 2009, 2010, 2011 i 2012. 

-    Amb quin objectiu va néixer UPC ecoRacing?
L’objectiu principal amb el qual va néixer aquest projecte era el de poder portar a la pràctica tots els coneixements teòrics que anàvem aprenent a la universitat. A més, amb el pas del temps anar més enllà i anar adquirint nous coneixements teòrics per poder-los portar a la pràctica i tirar endavant un projecte real. Per tant, és poder fer allò que ens agrada i ens motiva per poder seguir aprenent i a la vegada poder anar a competir.

-    Quan vau veure que això realment anava de veritat?
Amb el model EcoR2 ja és quan es va decidir anar a competir. Durant els primers anys es va anar a participar a la Formula Student Spain a Itàlia i al 2012 és quan vam viatjar als Estats Units a la Formula Hybrid. Llavors, amb el pas dels anys s’han anat creant nous models de cotxes i hem anat competint en els diferents circuits del món i competint amb les altres universitats.

-    Quanta gent formeu l’equip actualment i quines funcions teniu cada un dins l’equip?
Ara mateix, fa poc hem incorporat 20 nous membre a l’equip i, per tant, actualment arribem a la trentena. Cadascú té la seva funció clara i sap què ha de fer en el seu lloc. A més, per altre banda, pel que fa al tema de l’elecció dels pilots, la Formula Student ens obliga a que siguin els propis estudiants, per no alterar la competició. Per tant, nosaltres el que fem és obrir les portes a tothom que estigui interessat en voler pilotar els nostres cotxes. Un cop tenim a la gent, anem a un karting i realitzem les proves, i aquells que millors temps facin doncs són els que escollim per pilotar els nostres cotxes.

EcoRacing-Terrassa

-    Què creieu que és el que fa que fa que es puguin millorar els resultats any rere any a les competicions?
Cada any de competicions et motiva a l’any següent a treballar encara més. A més, tens una motivació extra al veure que no només estàs fent un projecte per a tu, sinó que va més enllà i és un projecte internacional, on hi ha molta més gent que també té l’objectiu de competir i d’intentar guanyar. Principalment, és motivació i entusiasme per seguir millorant any rere any.

-    Ara que el projecte ja porta més de 10 anys, quin és el funcionament que teniu per anar variant amb el pas dels anys?
Doncs, nosaltres no som els que portem els 10 anys amb el projecte. És a dir, funcionem com per generacions, ja que la carrera és de 4 anys i llavors els 2 del Màster i dins d’aquest període la gent hi està el temps que vol. De fet, està pensat perquè hi puguis estar durant 3 o 4 anys per així poder veure totes les fases del projecte. Per tant, el projecte va variant cada 4 anys pel canvi de generacions universitàries. Per altra banda, nosaltres fabriquem tota les peces dels nostres cotxes, en excepció d’algunes en concret, però això és el que ens fa sentir més orgullosos del treball que estem fent. Totes les competicions es fan a l’estiu i per poder-nos desplaçar ho fem amb l’ajuda d’una empresa que ens cedeix un camió que trasllada el monoplaça i nosaltres ens desplacem amb cotxe, que en aquest cas ens cedeix l’empresa SEAT.

-    Us havíeu imaginat poder viatjar pel món competint amb un cotxe creat per vosaltres mateixos?
Mai ens havíem pogut imaginar poder viatjar pel món amb un cotxe fet per nosaltres mateixos. La veritat és que increïble poder conèixer tots aquests circuits, ja que nosaltres sabíem que el projecte consistia en fer un cotxe i anar a competir, però no ens imaginàvem poder estar als mateixos circuits on competeix la Fòrmula 1.

-    Creieu que aquest tipus de cotxes podrien competir amb un Fòrmula 1 o altre mena d’automòbils de competició?
És força difícil, ja que principalment, la normativa és diferent i, per tant, els requeriments són diferents. En el nostre cas, els cotxes tenen una autonomia de 22km i un circuit molt diferent que el d’altre tipologia d’automòbils de competició. Els nostres circuits estan fets amb cons i són molt més petits. No obstant això, en quan a acceleració i velocitat si que podrien ser comparables. Per exemple, l’Eco Rx2109 arriba als 120km/h en 3 segons. A més, pel que fa al funcionament de la competició és una mica complex, ja que hi ha molt equips i això fa que s’hagin de passar unes proves teòriques, a més d’unes inspeccions tècniques dels monoplaces, i només accedeixen a la competició final aquells que compleixen tots els requisits i els que tenen les millors notes.

-    Per sustentar un equip d’aquesta magnitud necessiteu sponsors que us patrocinin, com ho feu per aconseguir seguir creixent amb el projecte?
Tot el pressupost que tenim a principi de temporada ho calculem en funció de les necessitats que tindrem durant l’any i a partir d’aquí mantenim tots els patrocinadors que tenim. La veritat és que sense ells seria impossible tirar endavant aquest projecte. Tot i això, no deixem de buscar noves empreses que ens vulguin patrocinar i així ens podem continuar expandint.

-    La Universitat fins a quin punt us ajuda?
La Universitat principalment ens dóna suport en l’àmbit econòmic i, a més, el local que tenim ens el cedeix la pròpia Universitat sense suposar cap despesa per nosaltres. Fins fa 2 anys estàvem en un garatge que el teníem llogat nosaltres mateixos i, llavors, la Universitat ens va cedir aquestes instal·lacions, que des d’aleshores és on treballem. De fet, el xassís del cotxe el fem exclusivament aquí.

-    En quin sentit us ajuda l’intercanvi d’opinions amb les altres universitats en les competicions?
Doncs per nosaltres és una font molt positiva per seguir millorant, ja que en el nostre cas no és com les altres competicions automobilístiques, ja que no hi ha barreres entre equips. El que passa a les competicions és un intercanvi de coneixements, en el que tu pots anar a un altre equip i t’expliquen com ho fan ells i tu els hi pots donar un feedback i aportar solucions als possibles problemes. D’aquesta manera pots veure opcions que tu no havies tingut en compte i així poder-les aplicar o no en propers anys. 

   La construcció del cotxe 100% elèctric era un dels vostres principals objectius quan vau començar a aquest projecte?
Si, al final nosaltres sabem que en el futur s’ha d’intentar ser el màxim de sostenible possible i la millor manera per poder arribar-hi és a través del vehicle elèctric. Per això mateix, des de l’EcoR2 ja es va començar a treballar amb un vehicle híbrid, el primer de tot l’estat, que portava un motor de combustió i un altre elèctric. No va ser fins al 2012 que es va fer el salt al 100% elèctric, que encara era més clar que aquest camí ha de ser el futur.

EcoRacing-Terrassa

-    Amb el nou Eco Rx2019 heu corregut a Holanda, Hongria i Espanya, quines han estat les sensacions amb aquest nou model?
Només cal veure el palmarès que hem anat aconseguit amb aquest nou model. Hem anat a competir en quatre competicions internacionals aquest estiu (Holanda, Hongria, Alemanya i Montmeló) i hem pogut obtenir els 5 trofeus, a més d’haver arribat a sis finals. D’aquesta manera, creiem que tenim una molt bona base per seguir millorant enguany i de cara a l’any que ve, poder construir el primer vehicle autònom d’UPC EcoRacing.

-    Com us veieu d’aquí un temps ara que el projecte ja ha agafat certa magnitud?
Pel que fa al projecte, ja tenim els objectius fixats de cara al 2023 a nivells de resultats. En canvi, a nivell personal, tinc la intenció de continuar amb el projecte fins que finalitzi els meus estudis i ja veurem a l’àmbit laboral com va. De moment, esperem que tota aquesta experiència que estem acumulant ens pugui servir de base per ser millors professionals una vegada finalitzem els estudis i entrem al món laboral.

 


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès