Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Belén Garcia (L'Ametlla del Vallès), pilot del Campionat F4 Spain


7 Novembre 2019 Redacció: Marc Atanasio

Imatges: cedides

Població: L'Ametlla del Vallès


“La victòria al meu debut a la F4 va ser un moment que va estar per sobre de totes les expectatives que teníem”

La pilot de l’Ametlla del Vallès, Belén García, ha debutat aquesta temporada al Campionat d’España de Fòrmula 4 de la mà de l’equip Global Racing Service. La jove pilot de 19 anys ja portava temps desitjant poder disputar una temporada completa al volant d’un monoplaça. L’escuderia espanyola li va donar la possibilitat de realitzar uns test privats al Circuit de Barcelona-Catalunya, on la pilot va poder provar el Fòrmula4. Més endavant va tenir una nova oportunitat al Circuit Ricardo Tormo i les sensacions van ser molt positives. D’aquesta manera, l’escuderia Global Racing Service va anunciar de manera oficial la incorporació de Belén García al seu equip per disputar el Campionat d’España de Fòrmula 4.

La notícia va arribar a la primera de les curses de la temporada, disputada a Navarra el 6 d’abril, on la jove pilot es va convertir, en el seu debut a la categoria, en la primera dona en guanyar una cursa a la F4 Spain. No obstant això, la victòria es va produir després que direcció de competició decidís penalitzar a diferents pilots per no respectar la bandera vermella a la segona de les curses del cap de setmana. Belén va creuar la meta onzena, però amb la carrera finalitzar es va penalitzar amb 25 segons a tots aquells pilots que no havien respectat la bandera vermella i va fer possible que la jove pilot acabés primera.

Com va començar la teva passió pel món de l’automobilisme?
De fet la passió ha estat sempre, ja que el meu pare sempre ha estat involucrat en curses de cotxes i motos i jo anava amb ell a totes les activitats d’automobilisme que podia. No obstant això, jo vaig començar a córrer fa uns cinc anys al Karting i aquest any hem decidit donar el pas a la Fòrmula 4.

Després de la teva experiència al Karting i a la Copa Kobe, quines van ser les teves sensacions al pujar a un Fòrmula 4?
Sí, el canvi d’un tipus de cotxe a l’altre és bastant fort. La veritat és que jo, l’únic que havia fet de circuit havien estat les dues curses de la Copa Kobe, a les qual m’havien convidat i la veritat és que canviava bastant. A més, les sensacions eren totalment diferents i des del primer moment em va encantar.

Vas debutar al campionat amb una victòria a Navarra, què va significar per tu aquesta victòria?
La veritat és que va ser increïble, ja que era un fet que no ens esperàvem en tota la temporada. I a la primera carrera va i passa. Va ser un moment que va estar per sobre de totes les expectatives que teníem. Aquesta victòria ens va donar molts ànims per continuar creixent i seguir treballant en la mateixa línia. Va ser un moment molt especial i que sempre recordaré.

Com a primera dona en guanyar en aquesta competició, què li diries a totes les joves pilots que intenten fer-se un lloc en el món de l’automobilisme?
Principalment, el que els hi diria és que lluitin sempre pel que volen, que al final les coses s’aconsegueixen si és el que de veritat vols. A més, els hi diria que mai es marquin un sol objectiu, sinó que han de mirar sempre cap endavant i intentant millorar.

A banda de competir a la F4 Spain, també compagines els teus estudis d’enginyeria i la pràctica del salt de perxa. Com t’ho fas per treure temps per tot?
Sí, la veritat és que no sé d’on trec tot aquest temps per poder compaginar aquestes tres passions. És molt difícil poder arribar a tot en plenes condicions, ja que és pràcticament impossible. Per tant, el que has d’acceptar és que ho has de donar tot si vols estar a tot arreu, però també has de de ser conscient que no sempre podràs estar al màxim amb tot. La qüestió està en saber repartir i en gestionar molt bé els esforços i planificar molt bé el què has de fer i com ho faràs.

T’has plantejat en deixar alguna de les coses per centrar-te més en una en concret?
Al final has de prioritzar certes coses. A més, jo crec que els estudis han d’estar-hi sempre, ja que es poden plantejar d’una manera o un altre. En canvi, sí que és veritat que la perxa l’he deixat una mica apartada, tot i que no deixo mai de saltar, perquè a banda de que m’agrada molt, crec que m’aporta molt a les altres disciplines, ja sigui en els estudis com a la Fòrmula 4. No obstant això, sí que no salto el mateix que abans.


Creus que des de la RFEDA i de la FIA es donen les ajudes necessàries perquè aquestes competicions segueixin creixent?
És difícil, però la veritat és que ho estan promocionant molt, sobretot a partir d’aquest any. A més, s’està notant que està creixent el Campionat d’Espanya de Fòrmula 4 i, de la mà del Racing Weekend està guanyant seguidors, que és en definitiva el que busquem. De moment crec que anem en el bon camí per seguir progressant.

De moment lideres el campionat femení de la F4 Spain a falta de dues curses, quin és realment el teu objectiu?
Sí exacte, ara mateix ens falten dues curses, Portimao i Barcelona, i de moment vaig líder del campionat femení. Realment el meu objectiu no ha variat gaire, ja que des d’un principi estava clar, què era el de l’aprenentatge. Nosaltres érem conscients de com estàvem a començament de temporada i que podíem acabar molt més endavant. De moment, la veritat és que estem complint el què esperàvem i està sent tot molt positiu.

Ja va quedant menys per acabar aquesta temporada, quines són les teves sensacions fins ara i què esperes d’aquí a final d’any?
Ara mateix les sensacions són molt bones, crec que hem arribat a un punt en el que podem lluitar bastant més endavant de quan vam començar la temporada. L’inici va ser bastant dur, però ara estic molt contenta de veure com hem progressat i de la feina que hem fet. Espero que tot segueixi cap endavant i que tot el que vingui sigui per seguir millorant i per guanyar posicions. En definitiva, el que buscàvem era l’aprenentatge i estic molt contenta, independentment de com acabi, sempre donant el màxim i amb la intenció de rematar la feina, però la valoració és positiva.

Després d’aquest primer any a la F4, com et veus de cara a la propera temporada?
Ara em veig més forta que mai, al final ha estat un no parar d’aprendre, però sí és veritat que estem donant passos endavant i ara és quan millor ho puc fer. De cara a la temporada que ve, veurem què fem, però tot el que he anat aprenent ja m’ho emporto i sóc conscient que sóc diferent de quan vaig començar com a pilot. Seguint aquesta línia, intentarem lluitar també la temporada que ve.

En tots els esports hi ha gent de la que es pot aprendre molt, qui o quins serien els teus referents en aquest món?
És molt difícil escollir un, però per sort, l’automobilisme és un esport en el que coneixes a tothom, ja que és un món molt gran, però a la vegada molt petit. En aquest món coneixes a molta gent i de cadascú pots aprendre una cosa diferent, però no em podria quedar amb algú en concret i el que intento és aprendre tot el que puc de tothom. A més, dels altres pilots amb els quals competeixo de tots puc aprendre. Vam començar la temporada bastant espaiats entre tots, però poc a poc cada vegada estem més a prop. Això vol dir que tots estem millorant i ens estem sorprenent els uns dels altres. Depenent de la cursa va millor un o un altre, però en definitiva la competició està molt ajustada.

Recentment has estat seleccionada per representar a España a la FIA Motorsport Games, que es disputarà entre el 31 d’octubre i el 3 de novembre a Roma. Què significa per tu poder estar present en aquest esdeveniment?
La veritat és que és molt especial, ja que ha estat totalment una sorpresa, a la qual no m’esperava poder anar-hi. Crec que serà un esdeveniment molt entretingut, que ha estat promocionant la FIA, i molt important. A més, ara en el moment en el qual em trobo, crec que pot ser molt positiu per mi, ja que em veig preparada per aprendre en un nou circuit amb el meu cotxe i poder estar competint amb els millors.

Ets molt jove encara, però amb què et quedes de tot el que estàs vivint?
Em quedaria amb l’experiència al complet, ja que mai m’hagués imaginat poder córrer amb Fòrmules i ha estat una oportunitat molt gran poder passar aquest any a la F4 espanyola. Tot el que he viscut m’ho emporto, les curses, la manera de competir i de treballar, tot en conjunt és amb el que et vas quedant.

 


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Empreses i comerços del Vallès