Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

VorAigua :"És molt interessant veure com la cultura popular ha intentat donar veu i sentit tot allò que ens envolta. És com l’ADN cultural que s’està perdent i que és bonic."


5 Desembre 2022 Redacció: Júlia Salvans

Imatges: Cedides

Població: Terrassa


VorAigua, el duet musical que s'inspira en el folklore català

VorAigua és una poposta musical nascuda al 2021 a Terrassa pel duet musical Muntsa Moral i Paul Perera, els quals volen donar veu a llegendes de corpus de la mitologia catalana així com divulgar universos literaris que ens han precedit al llarg del temps, d'una manera original i sensible gràcies a recursos com la poesía.

 

Concert VorAigua

 

D’on neix el nom del grup? que significa?

El nom del grup té un significat especial perquè està relacionat amb l'aigua. Totes les cançons que anàvem fent, vam veure que tenien com un univers d'aigua compartit i quan buscàvem nom, primer havia sortit Meandres que era el primer tema que vam fer després dels ocells que era tot nostre; la lletra, la música i tot, però vam veure que hi havia molts grups que es deien així així que vam buscar elements relacionats amb l'aigua. Com que tot era aigua va sorgir vora l'aigua i com que no n'hi havia cap, va néixer VorAigua.

Com va sorgir la idea de crear el grup?

Paul: Ens vam trobar. La Muntsa i jo fa molt temps que ens coneixem, jo sóc de Terrassa però he treballat a Gràcia tota la vida i per cercles comuns havíem coincidit. Durant el confinament fort, ella em va enviar un missatge demanant-me si feia arrengaments.
Muntsa: Jo recordava que ell era un músic que tocava des de les entranyes molt tendre, molt inspirat. Jo vaig fer una cançó i la trobava maca, però no la podia executar, els arrengaments no lluïen. Li vaig enviar un WhatsApp de 6 minuts amb tota la cançó i li vaig demanar si li agradava i va dir que sí.
Paul: Em va enviar l'àudio, eren dos acords i la melodia em va agradar molt, tenia clar que volia fer alguna cosa amb la veu de la Muntsa. Era una melodia d'un poema de la Joana Raspall que es diu els ocells que és l'última cançó del disc.
Muntsa: Vam quedar un dia per assajar-la i vam dir de quedar cada dimarts.
Paul: Vam veure que sempre que quedàvem, ens sortien temes com bolets.
Muntsa: La idea inicial no era fer un grup com hem quedat, sinó que els temes ens sortien sols. Va ser com explorar. Ell explorava la seva part musical i jo explorava la meva veu i exploràvem que podíem fer junts. Com que teníem molts temes, vam decidir publicar-los i vam buscar discogràfiques i ens van dir que si a la primera que vam anar que es Microscopi.

Quines son les vostres fonts o mecanismes d’inspiració?

Muntsa: Cada tema és un món, ell decideix com ve.
Paul: Tant pot ser que a ella li surti un text, com una melodia com jo tinc una necessitat creativa des del piano i li envio un àudio o llegim un poema.
Muntsa: Provem que ens transmet, juguem amb les paraules, fem jocs sensorials, com la definiries, com ho faries amb el piano, com ho faries amb la veu... Hem experimentat molt amb les sonoritats.
Paul: La natura també té molta influència en els nostres temes.

Muntsa Moral

 

Com va sorgir l’idea de donar veu a llegendes catalanes amb música? 

Muntsa: Això és culpa meva. M'agrada molt el folklore, la mitologia catalana i el de l'aigua encara més. Com que m'aproximo molt a la natura, que enyoro intento evocar les històries que m'han ensenyat els avis que estan relacionades amb la mitologia i de llocs naturals, el Gorg negre, fonts... És molt interessant veure com la cultura popular ha intentat donar veu i sentir tot allò que l'envolta que ho trobo molt interessant. Ho trobo com l'ADN cultural que s'està perdent i que és bonic. Perquè la mitologia grega tothom la coneix, però la catalana queda lluny i és una pena.

Com decidiu de quines llegendes parlar?

Muntsa: És el que dèiem abans, la cançó et tria. La de Meandres, ell em va enviar un piano que va de dones d'aigua encantades i em va enviar un piano molt frenètic i em vaig imaginar un pastor corrent que el perseguia una dona d'aigua i aquí ho vam incorporar de manera tangent. També és molt treball de recerca, abans d'anar a dormir investigar i mirar llibres.
Paul: Busquem reforçar l'arrel a través de la llegenda, la tradició popular, la poesia...

Si us haguessiu d’etiquetar dins d’un gènere musical quin dirieu? 

Muntsa i Paul: Aquesta és la gran incògnita; No tenim gènere.
Paul: És un petit hàndicap quan ens hem de presentar a festivals perquè no entrem en cap de les etiquetes.

 

VorAigua

Com descriurieu la vostra música?

Muntsa i Paul: Vitalista, natural, genuïna. No té estructura específica.
Paul: Quan li vaig proposar de fer música jo deia que volia fer mediterrània perquè m'agrada. Jo ho associo a l'estil mediterrani perquè té un punt de melosa, tendra, autèntica a l'hora.

Amb quin artista us agradaria compartir escenari o treballar en un futur?

Paul i Muntsa: Amb molts.... Clara Pia, Marala, artistes de llums J. Serra, ballarins, algú de circ...

Com està el tema agenda? Fareu concerts aquest últim trimestre de l’any o començareu de nou al 2023?

Muntsa i Paul: L’agenda de concerts s’obrirà pels voltants de la primavera, ara estem centrats en el nou disc.

 

Paul Perera

Un lloc en el que us agradaria tocar?

Muntsa i Paul:  Ens agradaria tocar Arsèguel, festivals de la Gran Bretanya, Peralada, Camprodon. Així pel món a algun país eslau, per l'Àsia, africa, sud Amèrica.

Ens podrieu donar alguna pista de que veurem al nou disc?

Explorem més a fora el riu, ens endinsem al bosc. Hi haurà molt ferro, esquerdes, muntanya... Continuem musicant la Rodoreda, també surt molt l'element de foc. Una llegenda inventada sobre un ocell. Tornen les dones d'aigua. Inclourà uns 12 temes.

Apart de la música, quins altres hobbies teniu? 

Paul: Jo visc de la música però els meus hobbies son dibuixar, els ocells, la natura.
Muntsa: Escric poesía.

Teniu algun somni per complir?

Paul: Tenir molts concerts
Muntsa: Així musical és el que sempre he buscat. Tenir un local d'assaig vora l'aigua.
 

VorAigua


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès