Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Joan Vila, director de l’Escola de Música Amics de la Unió de Granollers


3 Maig 2021 Redacció: Marta Olivé

Imatges: Raquel Duro

Població: Granollers


La música s’ha convertit en un dels grans remeis per combatre un any difícil per la pandèmia de la Covid-19. Durant els mesos de confinament van ser molts els artistes que van compartir cançons per intentar animar a una població que vivia amb estupor una situació que mai havien imaginat viure. I perquè la música és un ingredient fonamental per a les vides de molta gent hem volgut dedicar l’entrevista d’aquest mes al director de l’Escola de Música dels Amics de la Unió de Granollers, en Joan Vila, que ens ha parlat de com es van adaptar perquè els seus alumnes poguessin continuar amb les classes i ens ha fet també una avançada del que estan preparant per celebrar el 25è aniversari de l’entitat.

 

Des dels seus inicis l’Escola de Música Amics de la Unió neix amb una marcada vocació transformadora; entenem la música com una eina artística de primer ordre que ens ajuda en tots els aspectes de la vida, del més cognitiu al més social. Com expliquen els seus responsables, “els coneixements musicals no són una finalitat en si mateixos sinó un mitjà per aconseguir els nostres objectius: els d’educar els nostres alumnes en valors“.
N’hem volgut parlar amb el seu responsable, en Joan Vila, coincidint amb la diada de Sant Jordi.

No puc iniciar l’entrevista sense preguntar-te com heu viscut aquest any de pandèmia des de l’Escola de Música.


Ha estat un any duríssim per tothom, però finalment en fem una valoració positiva. Des del mateix dia 13 de març, ja ens vàrem reunir tot l’equip de coordinació i gestió de l’escola de música i gràcies al treball que hem fet tot ha continuat funcionant. En aquest punt destacaria noms com els de la Marta, la Maria, la Yolanda, la Lali o la Dolors.
En un primer moment pensàvem que la cosa serien 15 dies i vàrem decidir suspendre totes les classes col•lectives, mantenint les individuals. No obstant, a mesura que van anar passant els dies vàrem veure que aniria per llarg i que calia adaptar-nos. D’entrada, les classes individuals no eren massa problemàtiques, però va caldre una gran feina i investigació per veure com seguir endavant amb les classes a partir de les eines tecnològiques de les que disposàvem. Així, va ser com vàrem començar a provar, per exemple, l’eina Zoom per fer la formació i al cap d’uns dies ja teníem activades de nou les classes col•lectives, des dels nadons, els cors, etc.

Com va ser aquest procés de digitalització de l’escola?

Per sort, des de l’any anterior ja teníem al ‘núvol’ la biblioteca de partitures i això ens fa facilitar la feina. Vist amb perspectiva ha estat molt cansat, sobretot quant a l’organització de les activitats de grup, però amb molta feina vàrem aconseguir fer el concert de final de curs amb un muntatge de vídeos, continuar amb els Divendres Musicals a través de Facebook Life o fer audicions en directe a través del Zoom.

Per tant, la pandèmia us ha portat a reinventar-vos totalment.

Sí i, de fet, moltes coses a nivell de gestió, classroom, treballar amb editors de partitures online o a través de jocs i activitats online que fins ara es feien de manera presencial, ara ja són en format totalment digital. Amb la pandèmia també hem descobert moltes noves propostes digitals interessants, per exemple, per fer treballs de lectura de partitures, dictats... és tot un avenç per a alumnes i professors.

Consideres que la música ha estat una de les grans medicines per veure amb optimisme el dia a dia d’aquests mesos tant durs que ens ha tocat viure?

Això és el que té la música. Per mi la música és la vida i hi penso des que em llevo cada matí. A nivell general, forma part de la nostra cultura, ens enriqueix, i en un moment tan difícil com el que hem passat ens hem d’agafar a les coses que ens alegrin i ens facin desconnectar de la realitat, i una d’aquestes coses és precisament la música. Per exemple, durant el confinament els nens i nenes esperaven el moment de l’assaig amb el cor i han estudiat més que mai. Crec que la música ens ha empès endavant durant tots aquests mesos.
Tot això no treu que haguem de tenir clar que el sector cultural ha quedat molt mermat per la pandèmia, però en paral•lel grups com els Stay Homas o d’altres que s’han fet un lloc a través de les xarxes socials han tingut una bona oportunitat de promoció. Ha estat clau que hi hagi hagut professionals que hagin volgut desenvolupar i oferir el seu art a la resta.

Centrats en la teva trajectòria, des de quan ets el responsable de l’escola de música dels Amics de la Unió?

Des de fa 25 anys. L’escola la vàrem fundar la Neus Bermúdez i jo mateix perquè teníem ganes d’engegar un projecte per ensenyar música de manera diferent. Ja teníem molta relació amb els Amics de la Unió de Granollers a través del meu pare i els vàrem proposar arrencar el projecte de l’escola de música. Al cap d’un temps també es va incorporar el meu germà Josep i, amb 25 alumnes el primer any, no hem deixat de créixer fins a tenir-ne ja quasi 600.

I d’aquest primer pas a Granollers a obrir d’altres escoles, per exemple, a Llinars.

Sí. L’any 2012 ens van fer la proposta de gestionar l’escola de música de Llinars perquè estaven interessats a canviar el model que havien tingut fins aquell moment. Vàrem començar amb 34 alumnes i, picant pedra i organitzant activitats, hem aconseguit arribar fins als 300. Ara fa tres anys també vàrem engegar un projecte a Dosrius i actualment tenim una trentena d’alumnes que segueixen la mateixa programació que els de Granollers i Llinars.

Parla’ns del paper que té els Amics de la Unió al panorama cultural de Granollers i de la resta de la comarca?

Aquí destacaria la feina feta per en Josep que, des del primer dia, ha fet la seva tasca amb molta il•lusió, ha realitzat un gran treball artístic i ha aconseguit fer sonar els cors dels Amics de la Unió perquè siguin coneguts arreu, fins i tot, a Europa. També vàrem fer alguna incursió als Estats Units.

Però si ens quedem amb notícies positives que ens deixa un 2020 tan atípic és que un espectacle ‘Denominació d’Origen’ del Cor Jove Amics de la Unió estigui nominat als Premis Clavé 2020. Com valores aquest fet?

Sí. I aquí voldria destacar la gran feina feta per la seva directora, la Marta Dosaiguas, perquè ha estat impressionant i durant el confinament no es va parar de treballar perquè l’activitat continués. 

** A destacar que ‘Denominació d’Origen’ es va estrenar l’11 de desembre de 2020 al Teatre Auditori de Granollers, amb la participació de Gemma Capdevila juntament amb el Cor Jove Amics de la Unió dirigit per Marta Dosaiguas. És un espectacle de música moderna que compta amb 12 arranjaments fets per l’ocasió de la mà del compositor Lluís Pérez Cansell.

Properes cites organitzades per l’Escola de Música dels Amics de la Unió de Granollers

Com explica en Joan Vila, entre les properes activitats que s’organitzaran des de l’Escola de Música dels Amics de la Unió de Granollers cal destacar les sessions de la Boheme que es faran al Gran Teatre del Liceu de Barcelona durant el proper mes de juny. 
Aquest any, subratlla el propi Vila, “serà el primer en el que participaran també a la cita els alumnes de l’escola de Llinars del Vallès”.


Guia comercial del Vallès