Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Imma Ortega, presidenta dels Amics dels Pastorets de Granollers


12 Gener 2021 Redacció: Marta Olivé

Imatges: cedides

Població: Granollers


La pandèmia de la Covid-19 ens ha comportat haver de renunciar a moltes coses i a aplaçar-ne d'altres de cara al 2021. Per sort, a la capital del Vallès Oriental els membres dels Amics dels Pastorets de Granollers han pogut continuar treballant -encara que sigui a distància i gràcies a les noves tecnologies- per fer realitat una nova representació d'aquesta obra teatral tan arrelada a la nostra tradició nadalenca. Havent-se adaptat a les mesures sanitàries i amb menys actors i actrius a sobre l'escenari, cert és que el grup teatral ens farà gaudir de nou d'uns Pastorets especials però molt esperats. N'hem volgut parlar amb la presidenta de l'entitat, la Imma Ortega, que ens comenta com han viscut el confinament i amb quina energia encaren el futur.

 

Després d’un confinament llarguíssim i ple d’incerteses al voltant del món de la cultura i dels espectacles, els joves d’aquesta història segueixen enganxats, més que mai, a un joc de realitat virtual. Faran tard per anar al teatre a veure Els Pastorets, el conte típic de Nadal que, avui sí, podem dir que té més de realitat que la que viuen. Hauran d’arribar a Betlem, evitar caure en els paranys de l’infern i desempallegar- se de morir escaldufats dins d’una caldera. És ben veritat que ni el més dimoni ni la més indesitjable Covid podran vèncer a tot un clàssic de la cultura catalana. Els responsables que els Pastorets tornin a escena aquestes festes són els Amics dels Pastorets de Granollers, amb els que hem volgut parlar per veure com seran les representacions i com han passat aquest 2020 tan estrany i ple d’entrebancs per a tothom.

En primer lloc, com heu portat la recta final abans de les noves representacions al Teatre Auditori de Granollers?

Tenim la sensació que el temps se’ns ha tirat a sobre i que tot està embastat i ens queda molt per polir. Ens queden dos dies d’assajos generals i serà la primera vegada que coincidim tots els grups bombolla. És el moment que es fusionen el cel, la terra i l’infern.

Quants actors/actrius sereu a dalt de l’escenari?

Tot i que hem reduït moltíssim la participació, son 31 actors/ actrius adults i 36 nens/ nenes els qui trepitjaran l’escenari, més els 8 timbalers col·laboradors. Entre bambolines 14 persones de l’entitat més tot el personal del Teatre Auditori de Granollers. Els nens estan dividits en grups i només podran actuar 1 dia de les 3 funcions previstes i ho hem hagut de fer perquè malgrat no comptar ni amb músics, ni coral, ni amb els batucal’olla de Cànoves, ni amb els nens de les escoles convidades seguim sent molts i dividits en grups, reduïm el nombre de gent participant.

Amb la pandèmia de la Covid- 19 dels darrers mesos com ha estat el procés de preparar les representacions d’enguany?

Des del mes de setembre, quan l’entitat va prendre el compromís de tirar endavant, vàrem planificar avisar a tothom que el que estava previst aniria canviant segons requerís la situació. I, així ha estat. Hem fet assajos telemàtics, hem suspès assajos, hem modificat horaris, hem assajat en grups esglaonats... i a cada entrebanc, hem buscat solució perquè la força i les ganes de la gent hi és i tot això es nota.

Quines mesures heu hagut de prendre tant davant com darrera de l’escenari?

Curiosament a l’escenari és on hi ha els grups més controlats i tenim la sort que l’escenari del teatre és gran. És realment entre bambolines que coincideixen actors, ajudants, tramoies, tècnics... i on cal fer més esforç. Pel que fa a fora de l’escenari tothom té un lloc assignat d’espera en sales diferents, els recorreguts no coincideixen com altres anys, ningú podrà esperar-se entre bambolines ni interaccionar amb públic i la mascareta s’ha convertit en part del vestuari. Els camerinos estaran tancats després de canviar-se i ha quedat prohibit maquillar-se i pentinar- se al teatre, tot s’haurà de fer a casa.

Durant el confinament més dur que ens va obligar a no moure’ns de casa quines iniciatives vàreu fer per no perdre la il·lusió de tornar als escenaris?

Explicar constantment en quina situació ens trobàvem ha estat el més efectiu. Exposar el problema i seguidament la solució que junta i direcció ha anat decidint en cada moment ha estat la clau de l’èxit i a més a més, hem comptat amb la comprensió admirable d’actors i famílies. No sé dir-te el perquè però el que és veritat és que la il·lusió a Pastorets no l’hem perdut mai, potser és que portem la màgia del Nadal!

Ha comportat aquest confinament i aquest any tant estrany que gent que mai havia fet teatre s’hagi animat?

Comptàvem en no incorporar ningú perquè d’entrada haviem de reduir el nombre de participant però s’han animat algunes famílies amb nens, cosa que ens alegra moltíssim perquè saben la situació d’excepcionalitat que hem viscut enguany.

Parlant una mica de la història dels Amics dels Pastorets, com neixen i per què?

La representació del pastorets a Granollers és molt antiga i ve de lluny. La nostra entitat té l’orgull de dir que som al Teatre Auditori de Granollers des de la seva inauguració. Els Amics dels Pastorets mantenim viva aquesta tradició d’explicar per les festes de Nadal el conte clàssic dels Pastorets. És l’única representació que feiem. S’ha de dir que fa un parell d’anys, des de Cultura de l’Ajuntament se’ns va proposar de ser el fil conductor de les festes de Nadal i la nostra programació ha crescut.

A finals de novembre acom- “Hem fet assajos telemàtics, suspès asasjos i modificat horaris per adaptar-nos” “ La nostra entitat té l’orgull de dir que som al Teatre Auditori de Granollers des de la seva inauguració mantenint viva aquesta tradició” panyàvem el patge Gregori a fer l’encesa de l’arbre de Nadal, a primers de desembre un obra de microteatre a l’Adoberia #Protapastorets, el dia de St Esteve i següents “Els Pastorets” a Tag i tancàvem les festes amb microteatre “Diàlegs de Nadal” a l’espai de la Roca Umbert. Però aquest any tot amb la pandèmia ha quedat suspès excepte excepte l’obra a Tag.

Per la teva banda, quan temps fa que ets la presidenta i com arribes a tenir aquest càrrec al capdavant de l’entitat dels Amics dels Pastorets de Granollers?

Soc presidenta de l’entitat des de fa 5 anys i passa el que acostuma a passar en aquests casos, que ningú veu el moment d’agafar el relleu. La junta la formem 7 persones que treballem en equip i fem pinya però fora bo renovar, més que res perquè actuar també ens agrada i tantes coses no es poden fer. arribo a aquest càrrec perquè formava part de la junta i això que dèiem del relleu, un dia toca canvi i et toca.

Arribats al 2021, quins objectius de futur teniu?

Donada la situació farem sobre la marxa! Com a mínim recuperar el que hem deixat de fer aquest any, l’encesa amb el Patge i les dues peces de microteatre, reprendre el projecte amb les escoles i crear vincles amb el teixit escènic de Granollers perquè és molt ric i interessantíssim per tota la gent que sigui amant del teatre. Com diem des dels Amics dels Pastorets de Granollers, ara ens toca omplir el percentatge de butaques que ens permet la Covid- 19 i esperem vingui públic, perquè així tancarem el cercle. Sense el públic la nostra feina no té sentit.


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès