Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

"Hi ha restaurants que ja han tancat, però els que tancaran encara està per venir", David Vàzquez, president del Gremi d'Hostaleria


19 Octubre 2020 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Granollers


 

Degut a les mesures de la COVID, parlem amb en David Vàzquez, president del Gremi d'Hostaleria, el qual ens expressa el neguit d'aquest sector que actualment està vivint. 

Des de fa quant és integrant del Gremi d'Hostaleria?

Des que sóc President del Gremi d'Hostaleria han passat 7 anys. 

Quin és l'objectiu del Gremi?

L'objectiu del Gremi és dinamitzar el sector i ajudar a entendre la normativa vigent. També, fem molta formació, tenim una secció d'esdeveniment i col·laborarem entre les entitats. Sóm aquella part que parla amb les entitats públiques i amb les privades. Bàsicament, fem d'intermediaris amb els quals parlem amb l'Ajuntament i traspassem el neguit del sector. 

Demaneu les ajudes vosaltres?

Intentem demanar les ajudes que estan disposades i aquestes les quals no s'han posat, sóm nosaltres els que demanem que existeixin dins el mercat. 

En quin punt es troba ara mateix el sector de l'hostaleria?

Actualment està molt tocat. Portem un 2020 on la davallada dels ingressos ha sigut molt gran. L'endeutament dels empresaris del sector va entre 15.000 i 40.000 euros de pèrdues per cada establiment. Amb això, hi ha restaurants que ja han tancat, però els que tancaran encara està per venir. La davallada real ens la trobarem segurament cap a la primavera de l'any que ve, que és quan s'han de tornar els ICOS. En aquell moment és on es veurà exactament les conseqüències del que està passant ara. 

Què ha suposat el confinament?

Nosaltres funcionem bé quan l'economia i el mercat funcionen bé. Si el carrer està tranquil, la restauració funciona bé. Si les empreses van bé, els restaurants també. Som el triangle que va unint totes les parts de l'economia. No obstant, quan l'economia davalla, també som els primers en notar-ho. 

Ja ens ha afectat la crisi, la política i el COVID. Des del 2006 pràcticament no aixequem cap però el que ha passat aquest any és històric.

Es va poder remuntar un cop vam sortir al carrer?

Sí. Evidentment hi ha diferència amb la crisi del 2006 al 2009 i és que la reactivació serà més ràpida. en aquest cas, amb el primer confinament  aquesta reactivació ha sigut més ràpida, també perquè la durada de la crisi ha sigut curta. El que no sabem exactament és què passarà d'aquí al gener o febrer amb el descens dels ingressos públics perque, al final, amb els ERTOS s'ha cobrat menys i les empreses estan en disposició de pagar menys. 

La gent tindrà ganes de sortir sí, però quin panorama econòmic tindrem a principis del 2021? És incert. Si això no dura gaire, evidentment la recuperació serà més ràpida que no pas l'altre crisi que vam patir. 

Els joves que estan en disposició de treballar, ho faran o no. Però, hi haurà treball per tothom? Si la gent treballa i l'atur està més o menys controlat, nosaltres anem molt bé. Però sinó, es notarà en els ingressos i la reactivació no serà igual de ràpida per tothom. 

I com veu Granollers?

Granollers és una població gran on hi ha dos vessants: tenim molta empresa, però també tenim barris on la renda per càpita és bastant baixa. Aquests restaurants o bars que estiguin en zones més  comercials, possiblement tinguin una millor reactivació, però hi haurà d'altres on l'economia és més submergida i serà més complicat. Quan més gran sigui la ciutat, hi haurà un millor benefici, però també més pobresa. No tothom estarà al mateix nivell. 

Com valora les noves mesures preses pel govern sobre els bars i restaurants?

Cada cop ens donem més compte que la política, per ser política avui en dia, haurien d'haver passat per ser autònoms i entendre què és ser autònom i com portar una empresa. Diuen que faran moltes coses i després quan no es fan no passa res, però el teu sou, la teva economia i la situació en la que et trobes la continuaràs tenint. Ells tenen uns sous espectaculars, sobretot a nivell d'Ajuntament com regidors o regidores i consellers o conselleres. Les mesures preses mai arribaran a on han d'arribar. 

Les mesures actuals, que havien dit que s'han donat 40 milions d'euros, Pere Aragonès encara no ha dit què en farà, la qual cosa no tinc gaire esperança. 

Li compensa el servei take away?

No, no ens compensa el take away. Si tu tens un restaurant o una botiga per emportar, sí que és el teu punt neuràlgic de negoci i segurament tindràs un increment del teu servei. Quan tens un restaurant mitjà, amb unes estructures molt grans on obrir la porta costa molts diners, i a més, tens una sèrie d'elements que no pots parar com les càmeres frigorífiques o els congeladors, no compensa. Generar un negoci de take away o menjar per emportar no es pot fer en un dia. Hi ha darrere una inversió molt potent en màrketing perquè pugui arribar a tothom. L'únic que fa és que estiguis present i que els teus clients sàpiguen que estàs allà. Serà impossible que supleixi el moment quan entra un client, seu a taula i es pren una ampolla de vi. Hi haurà alguns restaurants que podran tenir una facturació digne per cobrir gastos, però poca cosa més. 

El tancament dels comerços també ha afectat al gremi d'hostaleria? De quina manera?

Exactament. Pensa que nosaltres estem tots relacionats. Tenim als hotels els quals porten gent, els restaurants degut a ser un pol d'atracció i un gran centre comercial com és Granollers, o altres poblacions, on la gent es desplaça perquè hi ha botigues. Que les botigues funcionin bé és essencial per nosaltres, que tinguem una marca com Zara a Granollers, és fonamental perquè sinó la gent atendrà més al que es fa actualment, que és anar-se'n als complexes on ho tenen tot allà. Deixen deserts els centres de les ciutats i els pobles, fent una runa cada vegada més.

Sí que és veritat que els locals comercials dels centres de les poblacions, els propietaris haurien de començar a penar que els costums comercials estan canviant amb la venta online. A més, s'hauria de fer una revisió molt clara que pagar a Granollers per un local 6.000 o 7.000 euros és una bogeria. Esperem que tot això que està passant ens porti alguna cosa positiva. 

Com veu aquest sector d'aquí a 5 anys? Creu que podrà remuntar?

Jo crec que el sector té múscul i agafarà embranzida, com va aguantar també la crisi entre el 2008 i 2012. Sí que es veritat que costarà i molts locals quedaran pel camí. No podem deixar a la gent pel camí i que no passi res. 

Hem de pensar que aquest govern ha de rescatar a aquestes famílies perquè tu et fas un projecte de vida, però al darrere d'un negoci hi ha una o vàries famílies que tenen fills, que paguen escoles i no podran remuntar. La restauració sortirà endavant? Sense cap mena de dubte que sortirà endavant però s'ha de saber que quedarà molta gent pel camí i s'ha de fer alguna cosa al respecte. Com a país no podem permetre que no passi res. 

Hem de fer una reflexió sobre què volem i què volem ser d'aquí a uns anys. Al final ens necessitem a tots perquè generem una economia de manera circular. Sortir al carrer i gaudir de la gent, cosa que actualment no podem fer, està molt millor. La botiga i el restaurant del carrer no el podem perdre, perquè perdrem un valor essencial. 

Si el que volem és tenir el que teniem abans, que és el que trobem a faltar ara, hem de fer un canvi a la societat. 


Guia comercial del Vallès