Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Entrevista a Miquel Fernández (Canovelles), cantant i creador del FEMAC


3 Febrer 2020 Redacció: Marta Olivé

Imatges: FEMAC

Població: Canovelles


El proper 7 de març arriba la VIIa edició del FEMAC amb Guillem Roma, Paula Valls, Intana i Alberto Alcalá com a protagonistes. El FEMAC va néixer l’any 2014 per iniciativa del canovellí Miquel Fernández, amb l’objectiu de marcar un referent en el marc de la música acústica catalana amb els artistes més sensibles, capaços i entregats del moment. De la nova edició d’aquesta interessant cita musical i dels projectes de futur en parlem amb el seu fundador.
 

Miquel Fernández, impulsor i director d’aquest festival, va néixer l’any 1990 i ha viscut tota la seva vida a Canovelles. Graduat en Musicologia, professor de secundaria, guitarra i cant i músic en totes les seves besants, va tenir l’ocurrència de crear un petit festival de música de petit format amb les millors propostes actuals del panorama musical català. Actualment és membre de del grup vocal In Crescendo, Acústiquem, el seu projecte personal, i Jesse & James.


Falten poques setmanes perquè comenci la nova edició del Femac. Com l’afronteu tot l’equip?
Amb la mateixa il•lusió i ganes que tot surti bé, que els músics se sentin com a casa, que el públic passi una tarda-nit fantàstica... de fer la feina molt ben feta i poder gaudir dels concerts quan arribi el moment!


Com es poden adquirir les entrades i quins preus tenen?
Es poden comprar al web d’Escena Gran o a les mateixes taquilles del Teatre-Auditori Can Palots la mateixa tarda del festival. Però són numerades, millor ser previsor.


Quina és la salut actual de la música en format acústic?
Penso que és molt bona. Aquest format és el que molts artistes hem d’adaptar, de vegades sense voler-ho, donada la gran oferta musical de gran qualitat que existeix. Costa molt que contractin un concert o espectacle de gran format perquè s’ha de costejar el sou de més músics, i els diners i la cultura sempre han tingut una relació d’estira i arronsa on constantment ens hem d’adaptar. D’altra banda, aquest format minimalista ens permet descobrir d’una forma molt especial als músics que ens envolten i val molt la pena trobar l’essència del que un músics ens està explicant.


Parleu-nos una mica dels protagonistes d’aquesta edició. Què ens portarà en Guillem Roma?
En Guillem Roma serà el cap de cartell, farà la darrera actuació de la nit, i ens presentarà el disc que va treure el passat 2019 amb influències de la música llatinoamericana, el bolero i els sons mediterranis. Personalment, m’encanta lo fàcil que es fa trobar aquestes sonoritats en un músic que tenim tan a prop i amb aquest art i aquesta gràcia.
Però tampoc faltarà la Paula Valls amb el seu registre més intimista. 
És una gran sort poder comptat amb la Paula Valls a l’edició d’enguany. De fet ja volia comptar amb ella en edicions anteriors però el cartell té uns límits cada edició, així que la vaig deixar a la llista de “músics pendents”, i aquest any ha estat possible. Sempre vull que consti representació femenina al festival, i amb la Paula i la Intana tenim un clar exemple de la sort que tenim en aquest país.


Per últim, de què podran gaudir els qui vinguin al Femac per veure Intanta i Albert Alcalà?
Intana és el projecte de la Núria Moliner, que ve d’una família d’artistes. De fet fa unes setmanes la seva germana, l’Anna, va estar presentant els premis Gaudí. Ella ens presentarà el seu nou disc “A plan for us”. L’Alberto Alcalà, per la seva part, serà una de les ocasions que hem tingut al llarg de la vida del Femac per descobrir sons del sud, com a malagueny que és!


Suposo que en els temps que corren no és fàcil organitzar concerts com aquests. Quines ajudes teniu? I amb quines més us agradaria comptar?
El Femac, des d’un bon principi, hagués estat impossible sense el recolzament incondicional i entregat d’en Miquel Fusté. Gràcies a ell això ha estat una realitat al llarg de 7 anys. Totes les facilitats logístiques, pressupostàries, de comunicació i contractació han estat molt més fàcils amb una persona com ell al càrrec del teatre. Mantenir un projecte com aquest és una cursa de fons. La idea va néixer al 2012, i des que va ser viable la primera edició, des del moment on contactes amb els artistes que vols portar, fins que marxa el públic el dia del festival passen aproximadament 10 mesos. 
Sempre és d’agrair que ajudin a fer visible un projecte així, i des de fa uns anys tenim molta sort formant part d’Escena Gran, i que el boca orella vagi fent. Al final, el públic acaba sent qui decideix si una cosa així dura o s’acaba, i de moment dura.


Quines són les principals dificultats que heu de superar per portar a terme el Femac?
Al llarg dels anys s’aprèn moltíssim com i en quin moment fer les coses. Ens hem trobat amb petits entrebancs que hem pogut superar i a dia d’avui, amb paciència, constància i ganes, es pot arribar quasi a tot arreu, així que seguim en aquesta línia!


Tot i que ja falta poc per a la nova edició del Femac, ja esteu treballant en la propera edició? Teniu a alguns/es artistes en ment amb els que us agradaria comptar?
Moltes vegades he dit que el proper Femac comença dins el meu cap quan em llevo al dia següent del festival. Si per mi fos hauria d’haver 3 o 4 edicions cada any per poder portar tots els artistes que tinc en ment. Tard o d’hora confio que així serà, i acabarem portant grandíssims músics que encara avui no tenim constància que “existeixen”. Si he de dir noms concrets, Jorge Drexler seria un altre somni a realitzar.


A banda el Femac, teniu altres projectes relacionats amb la música o la cultura dels que ens voleu parlar?
Així és, a banda de la meva faceta com a director del Femac, també sóc professor d’institut, de cant i guitarra, director (modest) de coral, i músic. Els projectes on estic són el grup vocal In Crescendo, amb els quals vam estrenar el tercer disc el passat mes de novembre al Teatre de Granollers; Acústiquem, el meu projecte personal, amb el qual estic preparant el tercer disc tot just en aquests moments, i Jesse & James, el grup de versions de rock que molt segurament haureu escoltat en algun moment si feu vida per Granollers i voltants.
Un escenari de luxe


Com ja és habitual, el FEMAC se celebrarà en el marc del Teatre Auditori Can Palots de Canovelles, que ofereix al llarg de l’any una completa programació tant de teatre com també de dansa, música i espectacles infantils. Per exemple, de cara a les properes setmanes acollirà l’obra “Esta boca es mía” el dissabte 8 de febrer a les 21h, l’espectacle musical “Noucents, el pianista de l’oceà” del dissabte 28 de març a les 21h, “El pequeño poni” (un colpidor text d’una realitat en contra del bulling escolar) del divendres 17 d’abril a les 21h i el c oncert amb “Todo Fluye Arraigo” del dissabte 9 de maig a les 21h, que suposarà la tornada als escenaris d’un grup molt especial. Destacar també l’espectacle familiar “Cenicienta y las zapatillas de cristal” del dissabte 29 de febrer a les 18h i el teatre i clown “Quimera” del dissabte 21 de març a les 18h.


Rep les notícies d'última hora

Guia comercial del Vallès