Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Entre David Ferrer, gerent de Rechapados Ferrer, i Gambito de Dama


29 Març 2021 Redacció: Marta Olivé

Població: La Garriga


La pandèmia de la Covid-19 ens ha deixat estampes molt dures, amb hospitals col·lapsats i també una gran crisi econòmica, però en aquest marc també hi ha brots verds dels que hem volgut parlar en aquest nou número de La Portada. Coneixeu la minisèrie Gambito de Dama? Si us heu transportat amb ella fins als anys 60 segur heu pogut veure els impressionats taulers d’escacs que s’utilitzen. El que potser desconeixíeu és que els fabrica una empresa de la Garriga, Rechapados Ferrer, en concret, amb el seu gerent i membre de la tercera generació familiar, David Ferrer.
Esperem que us animi a veure la sèrie, si encara no ho heu fet, i a endinsar-vos a l’apassionant món dels escacs!

 

El 2020 passarà a la història com l’any en el que va començar la gran pandèmia, el confinament, les restriccions..., però també per ser l’any de les sèries. Una de les més exitoses va ser Gambito de Dama, una minisèrie de 7 episodis situada al Kentucky (Estats Units) dels anys 60 i en plena Guerra Freda. La gran protagonista és la jove Beth Harmon, una orfe amb una aptitud prodigiosa per als escacs, que lluita contra les seves addiccions mentre tracta de convertir-se en la millor jugadora del món guanyant als grans mestres, en especial, als russos.
Us heu fixat en els taulers de la sèrie? Doncs parlem amb els seus fabricants per saber-ne més detalls i per què van tenir l’oportunitat de ser proveïdors de l’exitosa producció.


En primer lloc, com us arriba l’encàrrec de fabricar els taulers que hi apareixen?
Doncs, aquest encàrrec com a tal, no existeix. Netflix va aconseguit els taulers a partir d’un dels nostres clients d’Alemanya. Curiosament, és el primer client que vam tenir fora d’Espanya i és l’únic que ens comprava el model que ha sortit a la sèrie.

Tenen alguna particularitat els vostres taulers que va fer que us els confiessin a vosaltres?
La particularitat és que són taulers que passen un control de qualitat molt exhaustiu i per tant això es nota en el resultat final. La  nostra producció és artesanal, ja que cosim i tallem de forma manual les fines tires de fusta laminada per crear els taulers d’escacs i una altra part del nostre equip s’encarrega d’emmarcar els taulers. 
El seu tacte, la suavitat, colors, i l’acabat aconseguit en els taulers són alguns dels motius pels quals els nostres clients decideixen comprar-nos a nosaltres. També oferim la possibilitat de fer taulers d’escacs personalitzats.

Us esperàveu un boom tan gran dels vostres productes a partir de Gambito de Dama?
La veritat és que no. Nosaltres ens vam adonar que sortíem a la sèrie gràcies a que un treballador en va reconèixer un en el tràiler. Però no li vam donar massa importància, perquè no pensàvem que una sèrie d’escacs tingués la repercussió que ha tingut. 

Fins a quin punt s’han multiplicat les vendes a partir de la sèrie?
Des de que es va emetre la sèrie, la demanda s’ha disparat fins al punt de tenir llista d’espera fins l’any que vé. 
Nosaltres en un any normal acostumem a vendre de mitjana uns 20.000 taulers. Aquest 2021, a aquestes alçades ja tenim un total de 40.000 comandes, i això que només estem al mes de març.

Parlant d’anècdotes que heu viscut al llarg dels darrers mesos, quina ha estat la comanda més curiosa que us han fet? Ja sigui per la quantitat, el motiu, el lloc des del que us ha arribat…
La comanda més curiosa va ser d’un senyor que ens va encarregar un tauler de 81 quadrats, en comptes dels 64 que tenen habitualment. Aquesta persona un dia va somiar un joc nou, es va inventar regles noves i, per tant, ens va demanar que li féssim el tauler que s’adaptés a la seva idea.


Fins a Gambito de Dama, teníeu moltes comandes des de l’estranger o la vostra activitat se centrava més a nivell espanyol?
Abans de l’emissió de la sèrie, el 98% dels nostres taulers eren exportats fora del país, ja que el mercat internacional era el que més taulers ens demanava. Per exemple, avui en dia tenim clients de diversos països com França, Regne Unit, Nova Zelanda o Japó.

Ja que parlem de la sèrie, l’heu vist? Si és així, què us sembla?
Sí, sí que l’he vist. Al principi, si et dic la veritat no la vaig seguir. Però veient el boom que ha tingut, al final vaig buscar temps per veure-la i sí que m’ha agradat.

Partint d’aquest èxit a partir de la coneguda sèrie de Netflix, ens podeu parlar una mica dels vostres orígens i d’on ve això de fabricar taulers d’escacs. Potser d’una afició familiar?
L’empresa va començar en el anys 50, a La Garriga. Tota aquesta zona té una indústria del moble força potent i quan el meu avi es va casar amb la meva àvia, va començar a rexapar fusta pel seu germà, que tenia una empresa de mobles. 

I quan us interesseu pels taulells?
Els tema dels taulers d’escacs va arribar uns 10 anys més tard, perquè a la zona hi havia un distribuïdor de jocs de taula que fabricava peces d’escacs de fusta massissa, però comprava taulers de plàstic a la Xina. 
Va contactar amb el meu avi, perquè volia vendre taulers de més qualitat, i el resultat els hi va agradar molt. De la resta es va encarregar el boca a boca de la gent. 

De cara al futur, quins són els projectes de la vostra empresa? 
Ara mateix l’objectiu és aprofitar el moment el temps que duri, perquè sabem que és un boom que ha vingut per la sèrie, però som conscients de que tard o d’hora baixarà aquesta moda. 
Segurament s’hauran aconseguir nous aficionats, però aquestes coses són passatgeres. Així que volem seguirem la línia que ens ha portat a arribar fins aquí després de tres generacions.


QUÈ ÉS L’OBERTURA DENOMINADA GAMBIT DE DAMA?
El gambit de dama (sovint abreujat en literatura escaquística amb l’acrònim anglès QG, de Queen’s Gambit), és una obertura d’escacs en la qual les blanques i les negres juguen 1.d4, d5 / 2.c4. Es tracta d’un dels principals sistemes per jugar una obertura tancada. Cal destacar que s’ha jugat des dels inicis dels escacs moderns, i encara es juga a tots els nivells, campionats del món inclosos.
També és una de les obertudes més estudiades. De fet, després d’aquests moviments existeix un gran ventall d’obertures i variants, que històricament s’engloben sota la denominació comú de gambit de dama. Com en tots els gambits, aquesta obertura es caracteritza especialment per l’oferiment d’un peó a l’adversari, amb la finalitat d’assolir avantatge.
A diferència del gambit de rei, on les negres poden obligar les blanques a jugar tota la partida amb un peó menys, aquesta obertura, estrictament parlant, no és un gambit com a tal, ja que les blanques, en el cas que les negres capturin el peó (evolució cap al gambit de dama acceptat), poden recuperar fàcilment la igualtat numèrica de peces (per exemple, 1.d4 d5 2.c4 dxc4 podria continuar amb 3. Da4+, i les blanques recuperen el peó immediatament), i si les negres volen conservar el peó de més acostumen a caure en posicions perdudes, i sempre inferiors.
Per últim, si les fitxes negres no capturen el peó, s’obre el catàleg dels gambits de dama refusats.


PER QUÈ VEURE GAMBITO DE DAMA?
Els millors especialistes en sèries ens ho resumeixen amb les seves crítiques positives de Gambito de Dama:
“Una sèrie extraordinària. Cuida al màxim el vestuari, la decoració, la música, els exteriors, tot el que potencia la verosimilitut” - Ángel S. Harguindey: Diario El País 
“Anya Taylor-Joy eleva una minisèrie sobre la solitud del corredor de fons que Scott Frank dirigeix i escriu amb estil camaleònic” - Antonio Rivera: Fuera de Series 
“Un retrat (gran) mestre del geni i l’addició. Es tracta d’una de les poques sèries que poden retratar amb exactitud una particular 

 


Guia comercial del Vallès