Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

"El que hem de fer entre tots és mantenir vius els locals que estan oberts" Laura Sabatés, presidenta del Gran Centre a Granollers


21 Octubre 2020 Redacció: Andrea Rodríguez

Població: Granollers


 

Degut a la nova actualitat a Granollers sobre les conseqüències del COVID i els comerços, parlem amb la Laura Sabatés, presidenta del Gran Centre a Granollers la qual ens explicarà tota l'actualitat. 

Quines diferències hi ha en el comerç de fa dos anys i l'actual?

De fa dos anys cap aquí el comerç començava a remuntar des de la crisi del 2008. No obstant, sí que és cert que hi ha hagut una davallada en les ventes degut a la incidència del COVID. Durant aquests dos anys és cert que s'ha notat un canvi en el comportament del consumidor davant dels diferents canals de compra. La pandèmia a part d'una crisi sanitària està portant una crisi econòmica molt important. 

Com valoraria les conseqüències de les noves mesures de seguretat?

Si no hi ha vida social hi ha molts sectors que se'n ressenten, com és el cas de la restauració, la hostaleria, el comerç i el turisme. A part, hi ha molts d'altres que de rebot fa que l'ambient canviï. Nosaltres que toquem la indumentària per la persona, molta gent que està a casa no està consumint cap tipus de producte que vagi relacionat amb el vestir o el calçar. Per tant, dintre del sector també estem molt tocats. 

Quan hi ha esdeveniments, es genera un moviment a Granollers. El dia a dia, doncs, la gent la qual no treballa a la seva població i ha d'agafar un autobús, aprofita i compra en el lloc on va a treballar o al seu poble i això es nota. 

Tenen alguna proposta per a tots aquests locals tancats?

Nosaltres tenim vàries propostes. Ara mateix, creiem que al igual que hi ha en aquests moments una emergència econòmica, també s'hauria de tenir una reacció més dinàmica i moure's. Aquests locals tan grans no els pot ocupar qualsevol, de manera que nosaltres ens oferim a col·laborar amb l'administració, amb els propietaris i, des de l'associació, mirar el teixit comercial i veure quins serien els perfils d'aquelles empreses les quals podrien venir a Granollers. Evidentment, hi ha locals que s'han d'adequar pel seu tamany, o bé perquè han passat molts anys i necessitarien una reforma, més enllà que els propietaris puguin ajustar-se als preus dels lloguers. En aquest sentit, pensem que s'ha de ser actiu i proactiu. El més important seria donar-li un dinamisme.

Des del Gran Centre proposem això, ja que no es pot fer tanta vida al carrer i se'ns preveu un escenari que pot durar un any més, aquests locals es podrien netejar, ocupar per fer visites o només que els aparadors donin vida als carrers. Ens podem acostar a la cultura i els seus artistes. Hi ha un munt de coses que es poden gestionar però evidentment ha d'haver-hi aquesta col·laboració publico-privada perquè sinó ni uns ni els altres podrem fer res. 

Què creu que necessitarien els comerços per poder seguir endavant?

A curt termini sobretot moltes ajudes. No ajudes de moratòries ja que s'està demostrant que l'única cosa que fan és empobrir i complicar més la situació del comerç. D'aquesta manera, amb aquestes ajudes només podien salvar els primers tres mesos quan no sabíem què fer, però ara mateix una moratòria no porta enlloc. Aquests sectors més afectats el que necessiten és que els donin facilitats, que es pugui anar reajustant segons la oferta-demanda. Això hauria de ser de manera immediata. 

A curt o llarg termini és cert que les eines s'estan donant, ja que hi ha eines de formació però és cert que hem de ser conscients amb el tipus de teixit comercial que tenim. Tothom està parlant dels ecommerce i la venta online i segurament en alguns sectors és possible, però si parlem d'una exclusivitat, una artesania que pot tenir el seu aparador en una plataforma digital, que és amb el que ja estem treballant juntament amb l'administració. 

Des del Gran Centre estem intentant que tu puguis arribar a la teva botiga de sempre ja sigui perquè estaves fora i ara estàs aquí i necessites consumir i puguis localitzar els comerços via xarxes o via web. Que no et vols moure de casa? Ara tenim un cotxe elèctric, tenim Granollers pedala... tenim molts sistemes per: truca, demana i t'ho emportem. A més, nosaltres podem garantir una seguretat i una desinfecció deixant provar la roba a la gent. Sabem que moltes cadenes o establiments comercials no et pots ni emprovar la roba. Tot això té els seus pros i els seus contres, però el moment que estem vivint tots ara és un valor afegit. 

El tancament de les botigues d'Inditex ha provocat l'afectació als petits comerços?

El procés de tancament d'aquestes botigues d'Inditex ha sigut accelerat per la COVID. Els que són empresaris, siguin cadenes més petites, és una davallada lògica de les ventes. Aquesta gent, no és només ara, sinó abans del COVID que estaven fent una aposta molt important per deixar les botigues de referència i van invertir molts diners per poder fer la venta online. Potser no és competència del que nosaltres venem, però sí que és cert que és un crit de reclam. 

A mi em preocupa més el que es va carregar Inditex en el se dia a nivell d'empreses de teixits, de confecció que teníem a Catalunya i arreu de l'estat espanyol. Ara, al traslladar totes aquestes produccions a fora, s'han carregat tallers que no tornaran. El que hem de fer és mantenir vius els locals que encara estan. Quan anem a comprar a una botiga d'un centre de ciutat segurament trobarem un producte igual de competitiu, amb un millor servei i una exclusivitat que a altres llocs no t'ho poden oferir. Hem de donar sortida als petits comerços com els teixits, els dissenyadors, el creadors, els artesans... És tot una cadena, una professió i un ofici.

Estem en una societat que si trobem una mida justa, no tenen perquè no conviure altres empreses, encara que actualment estem en un desequilibri. Per aquest motiu, és fonamental saber quin objectiu tinc i a quin públic em dirigeixo. A través de les associacions, juntament amb l'Administració, sí que hem de mirar que no se'ns quedi ningú fora. A partir d'una plataforma, que normalment té el nom de lowshopping, pots anar mirant diferents productes i quan et decideixis, en el moment de fer l'acte de compra online hi ha diferents sistemes de pagament, com el telefònic, i se't pot fer arribar a casa. 

Podem donar moltes més facilitats al comerç especialitzat i no necessariament a aquests grups grans que, al final, tenen un producte molt globalitzat. Nosaltres tenim la facilitat de poder-nos adaptar i creuar els dits per tenir aquestes ajudes que ens permetin fer aquesta transformació i consolidar el producte que tenim. 

Què creu que serà del comerç?

Crec que la pandèmia serà la que ho marqui una mica. Evidentment, primer és la salut i que amb això, no s'emporti també l'economia. Que la gent pugui tenir feina i que ens adonem de la importància de comprar al barri. Si no compres al teu barri potser arribarà el dia que no puguis ni comprar al forn de pa. La gent hauria de ser capaç de portar aquesta pandèmia amb aquest compromís social: comprar dins de la teva ciutat, dins el barri perquè així l'economia circuli cap a dintre. 


Guia comercial del Vallès