Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Vegem què passa amb les pimes auditades... i en les no auditades

Redacció: Antoni Gómez

Imatges: Cedides

Càrrec: President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC)



L’aparent sortida de la crisi sanitària patida en els darrers dos anys i la subsegüent recuperació econòmica ens porta a reflexionar amb relació a la superació d’anteriors episodis de recessió de les empreses auditades respecte de les no auditades.


Val a dir que, per norma general i en conjuntures de crisi, aquelles que auditen els seus comptes es mostren més resilients i competitives que les que no els auditen. Així ho expressa, de forma ben evident si s’observen amb atenció les xifres aportades, L’Auditoria de Comptes en les empreses, un treball de l’ICJCE i la Universitat d’Alcalá de Henares, fet en col·laboració amb el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya en allò que ateny a les dades catalanes.


Per a aquest àmbit i en el grup de les pimes, se n’han estudiat prop de 16.000 que, entre 2008 i 2018, van satisfer les condicions de micro, petites i mitjanes empreses definides per la Comissió Europea, això és, un volum de negoci inferior a 50 milions d’euros, un balanç general inferior a 43 milions d’euros i una plantilla inferior a 250 persones. De les 16.000 pimes (totes actives en l’actualitat i amb uns ingressos d’explotació superiors a 500.000 euros en els anys 2008 a 2018), un 29,4% audita els seus comptes i un 70,6% no ho fa. Les que efectivament van auditar els comptes van fer créixer l’import net de la xifra de vendes (entre 2008 i 2018) el 15,7%, davant el 6,5% de les no auditades, el que suposa una diferència de més de deu punts percentuals en favor de les primeres. Encara més, el resultat mitjà va ser 3,9 cops superior en les auditades el 2008, una diferència que va augmentar a 4,7 vegades el 2018, també en benefici de les que auditen els comptes. Des d’una perspectiva més àmplia, les no auditades van impulsar-lo en els deu anys el 38% i les auditades un 64,9%.


Les dades palesen que, en el període comprès entre 2008 i 2018, les auditades van eixamplar un 9,9% el nombre de treballadors mitjà, per davant del menor creixement percentual (2,7%) en les no auditades. De forma simultània, la rendibilitat de les auditades va ser superior en cadascun dels anys (2008 a 2018) i amb una tendència més marcada, sempre en benefici de les auditades, entre 2010 i 2018. L’any 2012, pic de la crisi, la rendibilitat va marcar el seu nivell més baix: 2,2% en auditades i 1,6% en no auditades.


De tot plegat podem concloure que, si de per si són evidents els avantatges de l’auditoria de comptes en matèria de transparència per al conjunt de l’economia, també ho és que l’exercici d’auditar els comptes representa un factor diferencial que apuntala la competitivitat de les pimes i esperona el seu creixement en moments d’adversitat.

I és que auditar-los accentua la confiança en elles –per part del sector financer, clients, proveïdors i empleats–, alhora que promou un desenvolupament més eficient dels negocis. 

Guia comercial del Vallès