Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Tard, fan tard perquè la informació sigui accessible

Redacció: David Sánchez

Imatges: Molletopina

Càrrec: Informàtic, coordinador i responsable de xarxes socials de Molletopina



Tradició i resistència al canvi: les institucions acostumen a tenir una llarga història i tradició i, sovint, són reticents a canviar la manera de fer les coses que tenen. La introducció de noves formes de llenguatge pot semblar una ruptura amb les formes establertes i, per tant, poden resistir-se al canvi.

Manca de comprensió: en alguns casos: les institucions no entenen completament les raons que hi ha darrere de l'ús del llenguatge inclusiu. Poden no comprendre que el llenguatge que han fet servir tradicionalment pot excloure certs grups i poden no veure la necessitat de canviar.

Manca de guies o polítiques clares: les institucions poden mancar de polítiques i guies clares sobre l'ús del llenguatge inclusiu. La falta de directrius pot fer que les persones es trobin incòmodes o insegures a l'hora de fer servir un llenguatge que no està clarament definit.

Manca de recursos: canviar la forma en què es fa servir el llenguatge pot requerir temps i recursos per a formar el personal i adaptar documentació existent. Algunes institucions poden no disposar dels recursos necessaris per a dur a terme aquests canvis.

Manca de consens: en alguns casos, pot haver-hi divergència d'opinions sobre allò que constitueix un llenguatge inclusiu. Això pot portar a confusió i falta de coherència en l'ús del llenguatge inclusiu en una institució.

En general, adaptar el llenguatge inclusiu a les institucions pot requerir un canvi cultural i un compromís amb la inclusió i la diversitat. És important que les institucions entenguin les raons darrere del llenguatge d'inclusió i que treballin per a implementar-lo de forma efectiva.

Actualment, i malgrat que des del govern municipal se cenyeixen a respondre que la web municipal compleix amb els estàndards exigits, el cert és que això no arriba a les persones sordes de Mollet del Vallès que no poden o no saber llegir.

La sol·licitud de Molletopina a la nostra institució més propera no deixa de ser una exigència que ja hauria d'haver-se posat en marxa; no ens valen excuses com "ja s'hi està treballant".

Ja arribem tard i les notícies no arriben al col·lectiu de persones sordes, amb dislèxia o amb problemes de visió.

Ara, en període electoral, les carpes emergeixen als nostres barris i les passejades amb el veïnat són a l'ordre del dia, però trobem a faltar un intèrpret de Llengua de signes, fullets adaptats per a persones amb dislèxia o problemes de visió, però, és clar, potser aquestes persones no representen ni tan sols un 1% dels votants potencials.

Des de Molletopina estem molt conscienciats amb aquest problema i, per aquest motiu, hem adaptat la nostra web per a persones cegues, tot i no disposar de pressupost i fer-ho amb els nostres diners, hem aconseguit un "plugin" que ha estat provat per una persona invident i, des d'aquí, volem agrair a la Isabel Vázquez la seva implicació per realitzar el beta test.

Per la nostra banda, ens comprometem a fer accessible la nostra web per a persones amb dislèxia i per a persones sordes, empresa un pèl difícil al no tenir prou ingressos, però voler és poder.

Senyors i senyores polítiques, govern i oposició, atenguin aquesta petició com una exigència per a persones sordes, invidents i amb dislèxia i amb qualsevol altre tipus de dificultat per a poder entendre els seus discursos electorals, per a entendre les seves promeses electorals i, sobretot, per apropar-se a les seves dificultats.

Targeta vermella i suspens amb molt deficient per a la nostra televisió local, Vallès Visió, que tot i haver rebut els nostres comunicats sobre avenços per a persones sordes tals com:

  • Intèrpret de Llengua de signes a l'oficina d'atenció al ciutadà (OAC)
  • Intèrpret de Llengua de signes als Centres d'Atenció Primària (CAP) de Mollet del Vallès
  • Intèrpret de Llengua de signes a l'hospital de Mollet del Vallès

NO han estat capaços de fer-se ressò de la notícia. No demanem ni exigim que surti el nom de la nostra plataforma, però és de rigor periodístic fer-se ressò d'una notícia així. El col·lectiu de persones sordes no mereix aquest menyspreu. No només s'ha d'informar d'allò que fa qui paga. Aquesta situació realment ens produeix pena i tristesa.

Volem agrair als mitjans de comunicació, Ràdio Mollet, Molletviu, Línia Vallès, SomMollet i El9nou haver-se preocupat pels nostres comunicats i haver difós un problema en el qual encara continuem picant pedra.

No hem aconseguit arribar a temps perquè els plens municipals siguin accessibles per al col·lectiu de persones sordes, malgrat la promesa de la regidora Ana María Díaz (gent gran, serveis socials i IMSD), el feedback rebut va començar al 100% i ha acabat al 0%; error nostre per la confiança dipositada i la poca empatia, tot i portar 14 anys treballant aquest tema, segons ens va indicar.

Senyora regidora, prengui-s'ho com un toc d'atenció. Han tingut temps de sobres per a, si no es pot fer-ho en directe, editar els plens amb Llengua de signes, de la mateixa manera que les pàgines fixes i notícies de la nostra web.
Si ho fan altres Ajuntaments com el d'Elda, per què no el de Mollet del Vallès.

Guia comercial del Vallès