Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Per protegir el teixit empresarial català calen ajudes més dràstiques.

Redacció: Ona Raich

Imatges: cedides

Càrrec: Associació Catalana d’Assessors Fiscals, Comptables i Laborals



L’ACAT considera que les ajudes rebudes per part de l’administració pública, a dia d’avui, no són les necessàries per protegir l’economia catalana i resulten del tot insuficients.

Aquesta pandèmia ha generat una crisi financera de conseqüències considerables. Les ajudes per part de l'administració pública, però, no són suficients tenint en compte que ens trobem davant d'un context econòmic greu: Catalunya està en recessió tècnica i operativa, després de la disminució del PIB que ja es va registrar en el primer trimestre, quan es va reduir el 5,6%. És per això que, des de l'ACAT, exigir mesures fiscals més dràstiques per evitar empitjorar la crisi financera en la qual es troba actualment immersa Catalunya.

Mesures que l'ACAT considera més efectives 

L'Exoneració total d'impostos seria una mesura dràstica però efectiva fins que l'impacte de la pandèmia espigues més controlat. Aquesta mesura serviria per fer front a càrrecs de taxes municipals, autonòmiques i estatals en un moment en què gairebé la paràlisi és generalitzada en la majoria dels sectors econòmics. Una altra opció seria allargar els ERTOs fins a finals de 2021. En principi, ara només està previst que els ERTOs s'allarguin tan sols fins a maig vinent, fet que ens resulta clarament negatiu. Per altra banda, també convindria dur a terme l'exoneració total de les quotes de la seguretat social i autònoms. Aquesta mesura està vigent però només per a alguns sectors en concret o per a persones en situació d'ERTO. A més a més, no es tracta d'una exoneració, sinó d'un ajornament del pagament. Una altra mesura útil seria portar a terme ajudes directes als empresaris afectats per mantenir la seva activitat sense obligació de retornar les mateixes. No es tracta de subvencions de 1500 o 2000 euros com les que estan previstes actualment, sinó ajudes destinades a mantenir els nivells d'ingressos de l'activitat i així, poder afrontar despeses com els lloguers, els sous dels treballadors, els subministraments, etc. Això, facilitaria, que les empreses poguessin assegurarse la seva pròpia continuïtat i supervivència. La quarta mesura que es posa sobre la taula és la simplificació dels tràmits administratius i evitar, en la mesura del possible, els continus requeriments d’Hisenda.

Un altre punt a comentar, però seguint el mateix fil, són els nous ajuts per part de la Generalitat per a afectats en ERTO, empreses i autònoms, i no tothom ho pot sol·licitar. Creiem que es tracta d’una limitació taxativa i que en aquest cas hauria de ser una mica més flexible. Les prestacions es podran demanar a partir del 9 de febrer amb un total de 2.000 euros (serà un pagament únic) que es preveu que arribi a 140.000 persones. És per això que des de l'ACAT ens manifestem per demanar al Govern Central, Autonòmic i a les administracions locals, alguna de les mesures esmentades anteriorment per millorar satisfactòriament el preocupant context econòmic en el qual es troba Catalunya.

Guia comercial del Vallès