Diari digital del Vallès Oriental i Occidental

Temps ara
Weather Icon
( - )

Pel futur del Besòs

Redacció: Josep Monràs i Galindo 

Treballar pel futur del Besòs, per la biodiversitat, en benefici de la ciutadania, per al seu gaudi, i per la millora dels entorns naturals. Tot, per tenir un riu cada dia més saludable i més sostenible.

Aquest és l'objectiu del pla Viu el Besòs!, elaborat pel Consorci Besòs Tordera i el Consorci del Besòs, i que ha estat capaç d’unir diferents administracions, l'AMB, la Diputació de Barcelona i l'ACA, entre altres, fet que, en aquests moments que estem vivint, té un valor inqüestionable.

El pla, que preveu actuacions a la conca del Besòs per un import de gairebé 228 milions d'euros, s’ha presentat aquest dilluns conjuntament amb Ada Colau, presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Janet Sanz, presidenta del Consorci del Besòs, Núria Parlon, vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, i Lluís Ridao, director de l’Agència Catalana de l’Aigua. Vull agrair als diferents representants de les institucions que han participat en el projecte, i a totes i tots els professionals dels dos Consorcis.

Un acte que va tenir lloc a Montornès del Vallès, justament a la zona de la llera del Besòs on fa un any es va produir l’incendi d’una fàbrica de reciclatge de dissolvents que va ocasionar greus afectacions al medi.

De la mateixa manera que amb el Glòria, el Consorci Besòs Tordera ha treballat de valent aquest any, com durant tota la seva història, per trobar solucions i tirar endavant projectes increïbles com aquest.Volem aconseguir fons europeus per fer-ho possibleal més aviat possible però, sigui com sigui, hi ha el ferm compromís que aquest és el full de ruta a seguir. Aquest és el camí, el treball transversal de totes les administracions que ens ha de permetre fer del Besòs del futur una realitat. Ho farem possible, i ho farem de la mà. 

Reduirem la contaminació i millorarem la qualitat de l'aigua, millorarem la biodiversitat i la connectivitat ecològica, esmerçarem encara més esforços en l’eradicació d’espècies invasores, apostarem per l'agricultura urbana sostenible, pels espais per a la salut, per l’anomenat Blue Health, per la mobilitat sostenible i per la sensibilització ambiental. Adaptarem aquest entorn a les necessitats que ens imposa el canvi climàtic. Transformarem el riu en el seu conjunt.

Hem previst importants actuacions en un tram de 72 km de la conca i una superfície superior als 500 km2. Beneficiarem de manera directa prop de 3 milions d'habitants. 

I tot això ho farem amb una fórmula d’èxit. Fa més de 30 anys la suma de sinergies entre administracions van impulsar el primer gran canvi de la nostra conca, amb la creació de l’actual Consorci Besòs Tordera (aleshores Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs). Aquest ens, que va aplegar diferents ajuntaments (actualment en som 64) i amb el suport d’altres administracions de més gran abast, va impulsar el sanejament de les aigües residuals. Un fet històric que va permetre la millora del que va arribar a ser considerat un dels rius més contaminats d’Europa. Han estat anys de molta i molt bona feina: hem contribuït a la recuperació d’espècies emblemàtiques, com la llúdriga i el blauet; hem impulsat una xarxa de camins fluvials; hem apostat per un sanejament de qualitat... però ha arribat el moment de fer un pas quantitatiu i qualitatiu en la millora, preservació i conservació d’aquest espai, que suposarà alhora una millora del nostre litoral. 

Tenim un deute històric amb una zona que ha estat maltractada i castigada. I tenim un repte per endavant il•lusionant, per fer-ho realitat l'abans possible.

Estic convençut que la suma i les sinergies de tothom ens permetran fer del riu Besòs un riu encara més viu, més saludable, més sostenible i un referent per als rius i les conques del futur.


Els reportatges més vistos


Rep les notícies d'última hora

La vostra privacitat és important per a nosaltres

Tant els nostres socis comercials com nosaltres fem servir cookies a la nostra web per personalitzar contingut i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. Fent clic, accepteu l'ús d'aquesta tecnologia a la nostra web.

Guia comercial del Vallès