puntvalles

El govern espanyol assegura que el 155 s’aixecarà automàticament quan prengui possessió el govern sortit del 21DFonts de La Moncloa apunten que si es volgués aplicar després dels comicis caldria obrir de nou el procés al Senat.

 

ACN Madrid .- El govern espanyol assegura que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya s’aixecarà automàticament el dia en que prengui possessió el nou govern sorgit de les eleccions del 21 de desembre. Fonts de l’executiu espanyol apunten que si volgués tornar a aplicar aquest article, hauria d’obrir de nou el procés, és a dir, celebrar un Consell de Ministres per aprovar una proposta per al Senat, i tramitar-lo a la cambra alta reunit primer la comissió conjunta i després el ple. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, també va apuntar aquest divendres que el seu executiu aixecarà la intervenció sobre els comptes de la Generalitat en el moment en que es constitueixi el nou govern català.
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va fer manifestacions aquest dimarts en aquesta direcció des de Bilbao, on va assenyalar que el 155 es deixarà d’aplicar quan es constitueixi el nou govern de la Generalitat, encara que aquest sigui independentista.

El criteri de Catalá, i també de Montoro pel que fa a la intervenció dels comptes del Govern, és que en la mesura que les forces polítiques independentistes concorren a les eleccions del 21D implica un retorn a la “legalitat”, i una victòria d’aquestes formacions no justifica que es mantingui el 155 a no ser que incorrin de nou en “l’incompliment” de la Constitució.

L’executiu espanyol i el PP, però, no descarten que es torni a aplicar el 155 en el cas que aquest govern sorgit de les urnes del 21D recuperi l’agenda de desplegament de la República. En aquest sentit el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va afirmar aquest dimarts que si el nou executiu “torna als seus passos” i vulnera la llei espanyola tindrà “la mateixa resposta” que ha rebut el Govern cessat. 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy ha assegurat aquest dimecres des del Congrés que espera que les eleccions del 21D siguin “l’inici d’una nova etapa” de “retorn a la normalitat” a Catalunya. Per aquest motiu ha demanat una participació “massiva” a les urnes i s’ha mostrat confiat que a partir del gener les coses “es resolguin parlant”. “Cal que arribi una etapa de tranquil·litat, però sempre respectant les regles de joc”, ha dit. 

També ha justificat l’aplicació de l’article 155 per la necessitat de “restaurar la legalitat, els drets dels ciutadans i protegir les institucions de l’autogovern”. “Les coses estan funcionant bé, els funcionaris de la Generalitat estan complint la seva obligació, i espero que de les eleccions en sorgeixi un nou escenari de tranquil·litat, seguretat i certesa”, ha dit. 

El PDeCAT trenca el pacte de govern amb el PSC a Parets del Vallès

Els demòcrates asseguren que la relació amb els socialistes ha estat "immillorable" però reconeixen qu...

Una pancarta gegant per exigir l'alliberament dels presos polítics encén C's de Sant Cugat del Vallès

El govern local ha penjat el cartell després que manifestants unionistes estripessin el que hi havia anteriorment. ...

ERC i el PSC de La Roca signen un manifest conjunt per rebutjar l'actuació del govern espanyol des del 20 de setembre

Lamenten la represàlia "política i jurídica" envers les institucions catalanes i les intervencions del...

Puigdemont diu a 'Le Soir' que "una solució diferent de la independència és possible"

El president assegura que està disposat a acceptar la realitat d'una altra relació amb Espanya.   ACN ...

La CUP es presenta el 21-D per "materialitzar" la república i reivindica que per ser irreversible ha de ser "social"

Gabriel afirma que la seva veu serà "clau" davant els que es diuen sobiranistes però defensen "ni DIU ni 155"...