puntvalles

La Moncloa diu que una convocatòria d’eleccions autonòmiques per part de Puigdemont paralitzaria el 155L’executiu espanyol preveu aprovar la intervenció al Senat entre dijous i divendres que ve.

 

ACN Madrid .- Fonts de La Moncloa han assegurat aquest dimecres que una convocatòria d’eleccions autonòmiques per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, implicaria la paralització de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, malgrat que de les finances de la Generalitat que ja està en marxa continuaria vigent. En aquest sentit, apunten ara (i contràriament al criteri que han sostingut al llarg del matí) que encara que aquesta convocatòria d’eleccions anés acompanyada d’una declaració d’independència, l’executiu entendria que les eleccions s’ajusten a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) –independentment que s’anomenessin constituents- i que no caldria aplicar el 155. Pel que fa a la declaració d’independència, asseguren que s’impugnaria a través del Tribunal Constitucional, que la suspendria cautelarment i posteriorment la declararia il·legal. En canvi, en cas que Puigdemont no convoqui eleccions ni contesti satisfactòriament al requeriment, l’executiu espanyol es decanta per aplicar el 155 i convocar eleccions en uns mesos, tal i com li demana el PSOE, i no de manera immediata, com vol Cs. Si Puigdemont convoqués eleccions dilluns, tindrien lloc el 17 de desembre.
L’abast d’aquesta intervenció i el nombre de conselleries que afectaria no està clar, i hi ha discrepàncies entre veus de l’executiu que apunten que podria afectar el Govern en ple i altres que assenyalen que seria limitat a algunes competències. 

En tot cas, fonts del Ministeri d’Hisenda han apuntat també que en cas de 155 preveuen la substitució del conseller d’Economia, Oriol Junqueras, per una altra persona de perfil “tècnic” designada per l’administració espanyola. 

Dijous i divendres de la setmana que ve al Senat

El calendari que preveu La Moncloa estableix que l’aprovació definitiva de les mesures que contempla l’article 155 de la Constitució tindrà lloc dijous i divendres de la setmana que ve al Senat, és a dir, els dies 26 i 27 d’octubre. 

Es crearia una comissió conjunta de comissions al Senat que –segons aquestes fonts- evitaria que haguessin de comparèixer al Senat tots els presidents autonòmics. Un cop aprovades les mesures en aquesta comissió es convocaria el ple del Senat on s’aprovarien les mesures. 

Santamaría no coordinaria les competències

Fonts de La Moncloa han explicat que contràriament alguns informacions que s’han publicat, en el cas d’intervenció, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no seria la persona encarregada de la coordinació de les competències que assumeixi l’Estat. 

Pactes amb Sánchez i Rivera

L’abast de les mesures és objecte ara de debat en els contactes que el president espanyol està mantenint amb els líders del PSOE i de Cs. Segons fonts del PSOE, Rajoy ha abordat la questió amb Sánchez i els socialistes espanyols –tot i donar suport a la intervenció per la via del 155- discrepen d’alguna de les previsions. Rajoy preveu abordar la qüestió amb Rivera aquesta tarda. 

No hi haurà Consell de Ministres dijous

Segons fonts de La Moncloa, no està previst que aquest dijous se celebri un Consell de Ministres extraordinari -com el que si que va tenir lloc la setmana passada- per aprovar ja les mesures que contindria la petició al Senat per a l’aplicació del 155. Serà ordinari el divendres i tindria lloc sense Rajoy, que atendrà els mitjans divendres a Brussel·les.

Compareixença de Rajoy dijous

En tot cas, segons apunta La Moncloa, dijous sí que hi podria haver una compareixença del president per donar resposta a la Generalitat i establir els passos que el seu govern donarà a partir d’ara. Rajoy té un vol a les 14.00h per assistir al Consell Europeu, i aquesta compareixença –si l’ofereix ell- hauria de tenir lloc abans.

Hisenda ja preveu la substitució de Junqueras

Malgrat que no ha quedat clar encara l’abast de la intervenció, fonts del Ministeri d’Hisenda donen per fet que en cas de 155 implicaria l’assumpció per part de l’Estat de les competències de la conselleria d’Economia. Segons aquestes fonts, aquest fet suposaria la substitució del conseller d’Economia, Oriol Junqueras, per una persona de “perfil tècnic” designada pel Ministeri.

Aquest fet, segons aquestes fonts, implicaria també un enduriment dels controls sobre les finances catalanes. Consideren que encara hi ha marge per a una segona fase que permetria incrementar aquests controls sobre els organismes autònoms i la recaptació dels impostos propis de la Generalitat.

El PDeCAT trenca el pacte de govern amb el PSC a Parets del Vallès

Els demòcrates asseguren que la relació amb els socialistes ha estat "immillorable" però reconeixen qu...

Una pancarta gegant per exigir l'alliberament dels presos polítics encén C's de Sant Cugat del Vallès

El govern local ha penjat el cartell després que manifestants unionistes estripessin el que hi havia anteriorment. ...

ERC i el PSC de La Roca signen un manifest conjunt per rebutjar l'actuació del govern espanyol des del 20 de setembre

Lamenten la represàlia "política i jurídica" envers les institucions catalanes i les intervencions del...

La històrica empresa tèxtil Bros presenta un ERO per tancar la planta de Sabadell

La companyia al·lega "motius econòmics" i una baixada de la producció.   ACN Sabadell .- La his...

L'autòpsia descarta indicis de criminalitat en la mort de les dues persones trobades en un pis de Badia del Vallès

El Consell Comarcal ha obert un expedient per analitzar l'actuació de l'empresa d'atenció domiciliària...