puntvalles

Una delegació de Granollers visita el LíbanUna delegació de Granollers, encapçalada per l’alcalde Josep Mayoral, ha participat del 9 al 12 de maig en una missió liderada per la Diputació de Barcelona, juntament amb representants de les ciutats de Sabadell i Terrassa.

La visita s’ha fet en el marc del projecte de reforç de les competències de la Federació de municipis d’Al Sahl per la promoció de la convivència en el context de la crisi de persones refugiades. El projecte inclou el suport per instaurar un diàleg amb els joves de les comunitats i els joves refugiats, així com accions de formació adreçada als joves sobre ciutadania i implicació en la vida pública local. També es preveuen accions per promoure la convivència i la no-violència a través del teatre i l’expressió corporal. 

Es van fer reunions de treball amb electes de la Federació i dels municipis de Ghazzeh, Mansoura, Kamed El Laouz i Sultan Yacoub. Tots ells, situats a tocar de la frontera amb Síria, acullen un gran nombre de persones refugiades i han de gestionar l’augment de la demanda de serveis públics que provoca aquesta afluència massiva de persones acollides als seus municipis, així com la convivència amb la població autòctona. Així mateix, també es van fer trobades amb joves per conèixer de primera mà les seves necessitats.

La relació de Granollers amb municipis libanesos ja té una llarga trajectòria i han estat diverses les ocasions que càrrecs electes i tècnics han fet visites a Granollers per conèixer els seus programes i intercanviar experiències. La ciutat ha rebut delegacions libaneses els anys 2008, 2009, 2011 i 2016.

El passat mes de novembre, una desena de representants de municipis i de l’oficina de Ciutats Unides de Líban van fer una visita a Granollers en el marc del Programme National d'Appui aux Municipalités Libanaises (PNAML). L’objectiu era que els càrrecs electes i els tècnics libanesos poguessin conèixer les polítiques en matèria de joventut, cultura i desenvolupament econòmic local.

El suport a la població refugiada

La visita també ha servit per conèixer de primera mà la situació que es viu als camps de refugiats al Líban, un país que acull més d’un milió de persones refugiades en el seu territori, segons les dades oficials de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). A la Vall de la Beqaa el nombre de persones refugiades enregistrades oficialment és de 361.000. 

Granollers ha finançat diversos projectes de suport a l’acollida de població refugiada en trànsit, que ha estat coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Aquest programa, en el qual s’han invertit 1,5 milions d’euros provinents del món local català, es fonamenta en quatre eixos principals: 

- Assistència en rutes de fugida, tot destinant recursos econòmics a l’assistència en les rutes de fugida a països de primera acollida i Europa que s’han executat a Grècia, Itàlia, Macedònia, Sèrbia, Líban, Jordània i Iraq.

- Suport als municipis que es troben en la ruta de les persones refugiades, tot identificant ciutats interlocutores, establint mecanismes estables de comunicació, promovent les relacions bilaterals entre municipis catalans i municipis en ruta, identificant necessitats d’aquests municipis i dissenyant actuacions específiques de resposta. 

- Acollida a Catalunya, participant a través del  Comitè d’Acollida a les Persones Refugiades de la Generalitat amb l’objectiu de treballar en la definició de l’estratègia d’arribada, acollida i integració social.

- Educació per al Desenvolupament i Sensibilització, per oferir eines pràctiques i eficaces davant l’embranzida de solidaritat que s’estava generant de manera espontània entre la ciutadania a favor dels refugiats, defugint la ineficiència, el paternalisme i la caritat. 

Granollers sensible amb la situació dels refugiats

A més de donar suport econòmic als projectes i participar en les taules de coordinació, en els darrers anys a Granollers s’han organitzat accions de difusió de la situació en què es troben les persones refugiades i de sensibilització, impulsades per entitats i ciutadania, amb el suport de l’Ajuntament.

També en l’àmbit educatiu s’ha fet nombroses accions d’educació i sensibilització. L’any 2016, dins el programa “Granollers, vila oberta a la pau”,  els centres escolars van reflexionar sobre  la crisi dels refugiats i van fer un activitat conjunta titulada “amb pas ferm per un món sense barreres”. Aquest any, l’activitat dels alumnes de segon de Batxillerat que es va fer el passat 3 de maig en el marc de la commemoració del bombardeig, també va tractar sobre les persones que fugen de casa seva i cerquen refugi a casa nostra, amb l’activista del col·lectiu Caminando Fronteras, Helena Maleno i la representació de “Vides paral·leles”, preparada per alumnes de l’Institut Celestí Bellera entorn a les persones refugiades.

Protocol d’acollida de persones refugiades

Així mateix, des de l’Ajuntament s’està treballant amb Creu Roja per poder disposar properament de dos habitatges per acollir persones refugiades. El plenari de l’Ajuntament ja va aprovar un protocol d’acollida de persones refugiades el passat mes de setembre i un equip tècnic treballa per coordinar els dispositius que la ciutat posa a disposició d’aquestes persones. 

Granollers seu comarcal dels cursos per formar mentors

Durant aquest mes de maig i la primera quinzena de juny Granollers és la seu comarcal on es fan els cursos per formar els mentors de persones refugiades. Uns cursos organitzats pel Secretariat d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. Durant els cursos s’explica des de l’experiència emocional de les persones refugiades fins a l’aprenentatge de la llengua o la planificació del grup d’acollida. Estan inscrits uns quaranta participants a les sessions que es fan a Roca Umbert i a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.  

 

El telèfon d'emergències 112 rep unes 400 trucades per incidències relacionades amb la pluja

Les afectacions s'han concentrat a les comarques de Tarragona, en especial al litoral   ACN Barcelona .- El tel&egra...

Cinc detinguts per l'homicidi d'un ancià en un assalt violent el juny del 2016 a Castellar del Vallès

Els lladres van agredir, lligar i emmordassar la víctima, un home d'uns 80 anys, a casa seva i aquesta va acabar mor...

El RACC alerta que el 40% dels radars de Catalunya tenen una senyalització deficient

El Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) ha alertat aquest dilluns a partir d'un estudi que el 40% dels radars de...

Foment licitarà tota l'obra civil del soterrament de la línia R2 a Montcada i Reixac el darrer trimestre de 2017

L'obra civil del soterrament de la R2 a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) es licitarà abans que...

55 nens afectats per una fuita de clor a Gualba

55 nens d'entre 5 i 11 anys han estat atesos aquest dimecres a la tarda per una fuita de clor que ha tingut lloc en una pis...