puntvalles

Motor: El cotxe, com nou8 trucs per a mantenir el cotxe sempre com nou

Estrenar cotxe és una sensació única: presumir d’exterior impecable, il·lusionar-se amb l’interior impol·lut i gaudir de la conducció més suau i còmoda. Després, passa el temps, el cotxe embelleix i aquest efecte es perd. O no. Amb la cura adequada es pot estrenar cada dia cotxe. Sabries com fer-ho? Aquests trucs et serviran.

Tenir un cotxe net és tenir un cotxe nou

El millor dels trucs és ser constant i responsable en la cura del teu cotxe, i per això una correcta neteja és fonamental. Agafa el costum de rentar-lo periòdicament. Cada quant temps? Depèn del temps que disposis: pots fer-ho un cop per setmana o, com a màxim, un cop cada tres setmanes.

Però, ves amb compte. La manera de netejar el cotxe també pot afectar l’estètica al futur. El més recomanable és rentar-lo a mà o amb mànegues a pressió. En cap cas l’auto-rentat és una opció adequada, ja que els raspalls poden fer malbé la pintura. Un cop net, asseca’l correctament, ja que el sol pot afectar el color.

El color no es pot perdre

L’estètica del cotxe està dominada, sobretot, per l’estat de la pintura. Uns mals hàbits poden desgastar-la o decolorar-la, cosa que pot accelerar l’envelliment. Per això, és convenient mantenir-lo a l’ombra, dins del garatge o embolcallat en una funda. Tots tres mètodes són eficaços per a que la intensitat i brillantor de la pintura duri més temps.

També és recomanable no aparcar-lo sota els arbres. En funció de l’època de l’any en què ens trobem, els arbres desprenen una resina que s’enganxa a la carrosseria i resulta molt complicada d’eliminar. O excrements d’aus, també perillosos. Finalment, en cas d’algun dany a la pintura, s’ha de reparar immediatament.

El motor, el cor dels vehicles

L’exterior del cotxe dóna bona imatge, però l’interior dóna bon funcionament. El motor és el cor dels vehicles, aquell òrgan que s’ha de cuidar de la millor manera perquè bategui correctament i no falli. Per això cal un manteniment continuat.

Amb el temps, la mecànica es desgasta. És imprescindible de fer visites periòdiques al mecànic, una a l’any com a mínim, per a canviar les peces més deteriorades. També comprovar els nivells d’oli, l’estat dels filtres i la refrigeració. És important mantenir-lo ben lubricat, ventilat i refrigerat.

Els llums marquen el bon camí

A part de les rodes, els llums també són els grans oblidats. No és estrany trobar habitualment cotxes als quals no els funciona algun dels seus llums. Això suposa un perill que s’ha d’evitar. I per fer-ho, és fonamental comprovar-ne un cop al mes el correcte funcionament, mantenir-ne l’exterior net de fang o brutícia i estar pendent de les irregularitats. En cas de problemes, caldrà una visita a l’especialista.

Suspensió i frens en perfecte estat

Cal prestar especial atenció a la suspensió i els frens. Sovint, els problemes en aquests dos elements es detecten gràcies a sorolls poc habituals del vehicle. Per això els conductors són els millors experts del seu cotxe i els que poden identificar-los més fàcilment.

No obstant, hi ha una sèrie de trucs que poden evitar el seu envelliment i els problemes que se’n deriven. El desgast de la suspensió depèn de l’estat de la carretera, de la càrrega del vehicle, el quilometratge i els efectes de desgast com el fred, la calor i la humitat, i convenen revisions cada 20.000 quilòmetres. En el cas dels frens, que el cotxe marxi cap a un cantó i que trigui a reaccionar és indicatiu de problemes i cal passar ràpidament pel taller. En cas contrari, és recomanable una visita anual de revisió.

Assegurar una conducció rodada

Un dels elements que se solen obviar, a pesar de la seva importància, són les rodes. Si es troben en bon estat, el cotxe respon de manera correcta. Si no se’ls dóna prou atenció, poden transformar qualsevol contratemps en un gran problema.

Només cal prendre algunes mesures i canviar hàbits, si se’n tenen de dolents. Per exemple, s’ha de revisar la data de fabricació de les llantes, tenint en compte que la composició de l’hule té una durabilitat de cinc anys; s’ha d’evitar pujar a la vorera en aparcar o arrambar les llantes massa a la vora; s’ha de procurar que totes les vàlvules tinguin tap; s’ha de comprovar que la pressió de les llantes siguin ajustades, ni massa baixes ni massa altes; i no s’ha de conduir a alta velocitat. Amb aquestes prevencions, s’evitarà un desgast precoç.

La bateria: amb això comença tot

Tenir encesos els llums, la ràdio o la climatització quan el cotxe està apagat són hàbits que descarreguen profundament la bateria. D’aquesta manera es corre el risc de quedar-se penjat o de tenir problemes en un futur. Un altre hàbit perjudicial és agafar el cotxe per a recorreguts curts, tenint en compte que es necessita conduir 10 quilòmetres com a mínim per a recuperar l’energia necessària per a encendre el vehicle.

Per tot plegat, és molt important ser conscients de la transcendència de la bateria i prendre mesures. Bones opcions són tenir les connexions en perfecte estat o desconnectar la bateria i guardar-la a un lloc protegida de la calor, si el cotxe ha d’estar immobilitzat durant més d’un mes. Més enllà d’això, convé una visita de manteniment al mecànic cada quatre o cinc anys.

Catalitzadors, el millor amic del medi ambient

És de tenir una actitud responsable garantir un bon funcionament del catalitzador. Per això és molt important evitar-ne l’envelliment, una cosa que es pot aconseguir amb dos trucs tant senzills com evitar de pujar a les voreres i escalfar el vehicle mantenint-lo dos minuts al ralentí abans d’iniciar la marxa. S’ha de tenir en compte que deixen de cobrir la funció protectora als 80.000 quilòmetres i, per tant, cal fer-ne revisions a partir dels 60.000k.

Més enllà d'això, existeix el Dispositiu Medi Ambiental 03 Protegeix-lo, un complement que permet un estalvi i eficiència energètica. La peça, que es pot trobar a Distriweb (www.distriweb.es), s'ha testat en un recorregut de 1296,60 quilòmetres a velocitats de 145 km/h i 130 km/h en un vehicle amb una motorització de 6100 cc i una càrrega interior i exterior de 9500 quilograms, i el resultat ha estat molt positiu.